TART NENAS...x dinafikan kesedapannya biskut yang satu nie. Rugi rasanya kalau hari raya xde biskut nie. Macam xde makna berhari raya (cewah). Lagi2 klu jem tu kita sendiri yang buat..pergghh. Memang mantap. Saya memang cukup suka dengan biskut tart. Tiap2 tahun memang x misslah biskut nie.
Jom kita layan
TART NENAS :
Bahan Biskut
Jom kita layan
TART NENAS :
Bahan Biskut
Bahan-bahan:
250g mentega
50g gula aising
2 biji telur
Sedikit esen vanilla
20g tepung jagung
370g tepung gandum @ ikut lembut
Cara membuatnya:
Pukul gula dan mentega sehingga sebati
Masukkan kuning telur dan esen vanilla
Kacau sebati
Masukkan tepung jagung dan tepung gandum
Uli sebati
Terap menggunakan acuan tart gulung.
Cara membuatnya:
Pukul gula dan mentega sehingga sebati
Masukkan kuning telur dan esen vanilla
Kacau sebati
Masukkan tepung jagung dan tepung gandum
Uli sebati
Terap menggunakan acuan tart gulung.
Sapuan atas biskut:
Bahan2 :
2 biji kuning telur
1 sudu besar marjerin - dicairkan
sedikit pewarna kuning telur
# Campur semua bahan diatas.
Kacau sebati. Sapu diatas biskut sebelum dibakar.
Jem Nenas :
Nenas yang masak
Gula
Gula batu
Cara membuatnya:
Parut nenas.
Masakkan sehingga air nenas hampir kering
Masukkan gula dan gula batu.
Masak sehingga pekat.
# Tiada sukatan untuk membuat jem. Kemanisan bergantung kepada citarasa kita. Kalu kita suka manis kita lebihkanlah gula. Klau x suka manis boleh dikurangkan gula tersebut.
TIPS:
Menurut KakLong Lynn (rakan FB) gula batu dimasukkan kedalam jem bertujuan agar jem xmudah berkulat dan menjadikan biskut tahan lebih lama.
Masak nenas dulu sehingga air kering akan lebih menyedapkan jem tersebut dan jem juga akan lebih cepat masak.
lum puasa kama dh goda ngan tart nenas..x bole jadik ni!!!!
ReplyDeleteSaje nak goda kak Cha...ini baru tart, belum lagi yang lain...coming soon
ReplyDelete