Wednesday, 6 July 2011

BAHULU @ BAULU


Bahulu ke Baulu??? Yang mana satu betul ye? I puun confius U. Apa2 pun ianya tetap manjadi buahtangan yang popular di majlis perkahwinan. Makcik2 asal nak menerima mesti yang dicarinya tokey baulu. Betul x? Saya minat sangat nak cari resepi asli dan original x ada sebarang tokok tambah dalam pembuatan baulu. Akhirnya...usaha saya x sia2. Godek pun godek, selongkar pun selongkar dapur setiap blogger..penantian yang bertahun-tahun lamanya telah terrialisasi jua...Fuuuuhhhh...puuaaassss sgt2. Nah ini dia resepi yang mantop lagi melotup. Resepi nie saya godek dan geledah dari dapur Puan Aniza dari http://malaykueh.blogspot.com/2008/11/bahulu-cermai.html Sangat2 berpuas hati dengan hasilnya.
Ibarat kata Puan Aniza membuat baulu nie memerlukan kesabaran yang tinggi. Tepung xleh dimasukkan sekali harung. Kena sedikit demi sedikt. Kacau pun kena slow & stedy jer. Bukan macam buat bingka, boleh pakai humban-humban jer...


Apa2 pun kita mari kita godek2 dapur dengan resepi


BAHULU:
Sumber : Puan Aniza @http://malaykueh.blogspot.com/2008/11/bahulu-cermai.html
Bahan-bahan:
1 mangkuk telur
1 mangkuk gula
Anggaran 500gm tepung gandum
vanilla @ perasa
minyak


Cara membuatnya:
1. Panaskan oven. Lengser kan acuan dengan minyak dan masukkan ke dalam oven. 
2. Kemudian pukul telur dan gula sehingga kembang.
2. Ambil 6 senduk adunan tadi dan campurkan 2 senduk tepung gandun. Kacau sehingga sebati. Keluarkan acuan dan masukkan 1 sudu adunan ke dalam acuan. Bakar sehingga kekuningan.
3. Buat proses ini sehingga adunan tersebut habis.


Petua dari Puan Aniza:
Petua buat bahulu:

1) Pastikan acuan betul-betul panas 
2) Tepung hendaklah dimasukkan sedikit demi sedikit.
3) Bahulu akan melekat di acuan jika adunan terlalu manis.
4) Bahulu akan menjadi keras jika adunan terlebih tepung
.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG