Ibarat kata Puan Aniza membuat baulu nie memerlukan kesabaran yang tinggi. Tepung xleh dimasukkan sekali harung. Kena sedikit demi sedikt. Kacau pun kena slow & stedy jer. Bukan macam buat bingka, boleh pakai humban-humban jer...
Apa2 pun kita mari kita godek2 dapur dengan resepi
BAHULU:
Sumber : Puan Aniza @http://malaykueh.blogspot.com/2008/11/bahulu-cermai.html
Bahan-bahan:
1 mangkuk telur
1 mangkuk gula
Anggaran 500gm tepung gandum
vanilla @ perasa
minyak
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven. Lengser kan acuan dengan minyak dan masukkan ke dalam oven.
2. Kemudian pukul telur dan gula sehingga kembang.
2. Ambil 6 senduk adunan tadi dan campurkan 2 senduk tepung gandun. Kacau sehingga sebati. Keluarkan acuan dan masukkan 1 sudu adunan ke dalam acuan. Bakar sehingga kekuningan.
3. Buat proses ini sehingga adunan tersebut habis.
Petua dari Puan Aniza:
Petua buat bahulu:
1) Pastikan acuan betul-betul panas
2) Tepung hendaklah dimasukkan sedikit demi sedikit.
3) Bahulu akan melekat di acuan jika adunan terlalu manis.
4) Bahulu akan menjadi keras jika adunan terlebih tepung.
No comments:
Post a Comment