Friday, 1 July 2011

MURTABAK CREAM CREKER

Sedap betullah kuih nie...x terkata. Sapalah yang penciptanya ye? Kekenyangan dibuatnya...xyah nak masak nasi. Makan nie jer dah cukup. Sumber resepi nie dari Puan Zunainah Paiman (rakan dari Kongsi Resepi)...Tapi saya ada olah ikut citarasa saya.. Maaf ye Puan Zunainah menderhaka skit...
Cam biasa kita layan menu yang melotup nie :

MURTABAK CREAM CREAKER
Peralatan :
Loyang 9" x 9" dilapik dengan aluminium foil yang disapu minyak

Bahan A (Untuk Inti):
1/2 kg daging
3 biji bawang besar - dadu
*4 biji bawang putih
*sedikit halia
*sedikit lada hitam
3 sudu besar rempah kari @
1 sudu besar rempah kari + 2 sudu besar rempah beryani@ kurma

Cara :
Kisar bahan * dan tumis bahan tersebut dan bawang hingga wangi.
Masukkan rempah kari...
Masukkan daging.
Perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa.
Masak hingga kering.

 Bahan B :
3 biji telur -kocok
daun sup & daun bawang
cili merah & hijau.

Cara :
Campur semua bahan diatas dengan bahan A tadi (bahan inti). Gaul rata.

Bahan untuk kulit :
2 cawan santan
1 cawan susu cair
Sedikit garam
1 biji telur - kocok

Cara :
Panaskan santan dan susu hingga mendidih. Campurkan sedikt garam.


Cara melapis martabak :
Sapu loyang dengan marjerin...lapik dengan aluminium foil @ kertas minyak.

Celup biskut cream creaker kedalam susu yang dipanaskan tadi. (jangan rendam, nanti lembik).
Susun biskut kedalam loyang.
Masukkan inti.
* Buat lapisan yang sama sehingga habis...
Setelah siap melapis, tuang lebihan santan dan susu serta telur keatas martabak.
Bakar sehingga masak (lebih kurang 45 - 1 jam) dengan suhu 150 - 160 darjah...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG