Wednesday, 13 July 2011

LEMON RAISIN CAKE

Assalamualaikum semua...
Alhamdulillah bertemu sekali lagi kita di DuniaDapurKama...ceh3 macam ada ceramah lak. Xdelah, ari nie xleh cita panjang...nak kluar jap lagi. Apa2 menu terkini mesti kena masukkan. Kalu x, x syoklah xde yang terkini. Betul tak?

Apa yang saya boleh katakan tentang kek nie memang sedap, gebu...ala2 kek chiffon gitu. Kalau guna cara saya, kulit limau tu saya ricih halus, dimasak dengan air dan gula sehingga kering. Kita akan dapat rasa gigitan kulit limau tu...Memang sedap. Tapi resepi nie kulit limau tu ada yang disagat dan ada yang diricih...So rasanya lagilah mantap.



Meh kita layan jer
LEMON RAISIN CAKE

Peralatan:
Loyang bersaiz 7" @ 8" disapu marjerin

Bahan2:
Bahan A:
30gm minyak jagung
4 biji kuning telur
30ml full cream milk (saya guna susu cair)
2 sudu besar lemon juice (saya guna 1/2 biji jus oren)
1 sudu besar lemon emulco
# 1 sudu besar kulit limau


# Cara saya:
Kulit limau diricih halus,
sedikit air
1 sudu besar gula
Masa sehingga sejat airnya.
Sejukkan

Bahan B:
70g tepung superfine (saya guna tepung gandum)
1 sudu teh baking powder
50g gula kastor
sedikit garam

Bahan C:
4 biji putih telur
70g gula kastor

Bahan D:
sedikit raisin

Cara membuatnya:
Mesin bahan A sehingga rata
Masukkan bahan B
Pukul bahan C sehingga gebu
Campurkan bahan C kedalam bahan A dan B
Masukkan raisin
Gaul sebati dengan kaedah kaup balik
Masukkan kedlam loyang
Bakar sehingga masak (lebih kurang 45 minit ke 1 jam dgn suhu 150 degree)




2 comments:

  1. Kuih/kek kak kama semua nampak sedap2. Terliur !!

    ReplyDelete
  2. Terima kasih Hami...cubalah, semua resepi tu senang jer buatnya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG