Monday, 11 July 2011

APAM AYU @PUTERI AYU

Memang sedap tapi buatnya kena berhati-hati, kalau x Mr. Tong yang ngap. Saya klu buat kuih apam x kiralah apa jenis apam memang kecut perut. Kuih apam memang perlukan belaian kasih sayang dan sentuhan yang lemah gemalai. X boleh kasar-kasar dengan dia tau, nanti kalau dia marah maka akan terserlahlah kebantanannya. Memang banyak ragamnya Cik Ayu dan seangkatan dengannya. 
Xyah cerita panjang jom kita belajar buat 

APAM AYU :
Peralatan : acuan apam ayu yang dipanaskan dan disapu minyak

Bahan2:
6 biji telur gred C (saya guna gred B)
300gm gula
1 sudu kecil ovelette
1 cawan santan pekat
300gm tepung gandum
1/2 sudu besar Pewarna dan perasa pandan (saya guna sedikt je pewarna sebab suami saya x suka kuih berwarna garang)
Kelapa parut (putih) digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi.






Cara membuatnya:
Pukul telur sehingga kembang (putih)
Masukkan gula
Pukul sehingga kembang
Masukkan ovellete
Masukkan pewarna hijau dan perasa pandan
Pukul sehingga menjadi krim
Masukkan santan dan tepung gandum serentak
Kacau dengan perlahan dan berhati2 
Isi acuan apam dengan kelapa parut dan adunan apam.
Kukus sehingga masak (lebih kurang 15 mint).

TIPS:
Pastikan telur, gula dan ovellete dipukul betul2 kembang sehingga menjadi krim dengan menggunakan high speed.
Ketika memasukkan tepung dan santan hendaklah berhati-hati, kacau dengan perlahan dan lembut (macam kacau adunan baulu). Kalau x, bancuhan akan menjadi cair(bantat)
Tujuan kelapa parut dicampur dengan tepung ubi adalah agar kelapa parut akan melekat dan x berderai selepas dikukus.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG