Rahsia keenakan cucur badak adalah pada kelembutan kulitnya dan yang amat2 memainkan peranan penting adalah inti cucur badak. Kalau saya buat inti cucur badak saya akan lebihkan rasa manisnya untuk menyeimbangkan dengan rasa kulit. Kalau keduanya bergabung barulah massyyuukkk kelazatannya.
Adapun, resepi kuih cucur badak dan kuih keria adalah sama. Hanya yang membezakan kuih cucur badak berinti (pedas)manakala kuih keria bersira (manis)
Jom masak bersama saya
CUCUR BADAK
Bahan A:
1kg ubi keledek (yang telah direbus dengan air dan sedikit garam sehingga empuk)
200g tepung gandum
PENTING :
Sukatan 1kg ubi keledek adalah yang telah direbus (bukan yang masih mentah@berkulit)
Cara membuatnya:
Rebus keledek sehingga empuk dengan sedikit garam.
Setelah direbus empuk, toskan airnya sehingga kering.
Timbang keledek tersebut. Kalau 1kg keledek, tepung gandum sebanyak 200g.
Lenyek @ tumbuk sehingga halus.
Masukkan tepung gandum.
Gaul sebati dan rata.
Masukkan inti
Goreng menggunakan minyak yang banyak
# Tips :
Untuk menggelakkan adunan melekat ditangan, sapu minyak ditapak tangan. Adunan akan senang dibentuk.
# Tips :
Untuk menggelakkan adunan melekat ditangan, sapu minyak ditapak tangan. Adunan akan senang dibentuk.
Bahan untuk Inti:
*1 senduk cili giling (kalau suka pedas boleh tambah lagi)
*4 biji bawang besar
*2 biji bawang putih
*10 batang serai
*200g udang kering/ ikan bilis
1 biji kelapa parut
sedikit air asam jawa
sedikit serbuk kunyit
garam
gula
serbuk perasa
Cara membuatnya:
## serai dipotong halus sebelum diblender.
Tumis bahan yang dibleder tadi sehingga naik bau.
Setelah itu masukkan kelapa parut.
Masukkan air asam jawa, serbuk kunyit.
Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
Masakkan sehingga kering
## Untuk inti adalah anggaran sahaja. Sukatan adalah terpulang kepada citarasa masing2...
No comments:
Post a Comment