Dah lama x masak menu nie... PEPES IKAN KEMBUNG @ Pelas ikan atau entah apa lagi nama masakan nie. Apa yang pasti ianya memang.... xtau nak cakap apa... Pehh, mak mertua lalu pun x perasanlah. Anak2 saya cukup suka dengan masakan nie. Diorg klu dah makan pepes nie xdenya nak makan dengan nasi...ratah camtu jer...tau2 dah licin pinggan
Jom belajar masak
PEPES IKAN KEMBUNG
Peralatan:
Daun pisang
Bahan-bahan:
1 biji kelapa parut separuh tua (jgn xlalu tua, x sedap)
1 kg ikan kembung - Buang tulang tengah ikan (ambil isi ikan sahaja)
3 biji bawang besar *
2 biji bawang putih *
30 biji cili api (klu suka pedas boleh lebihkan) *
1 biji tomato *
5 biji cekur *
3 helai daun kunyit #
segenggam daun cekur #
air asam jawa
garam
gula
dan serbuk perasa
sedikit minyak
Cara membuatnya:
Tumbuk bahan *
Potong halus2 daun kunyit dan daun cekur
Campur semua bahan diatas
Rasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
Bungkus dengan daun pisang
Bakar sehingga masak
# Ketika bakar tambah sedikit minyak.
No comments:
Post a Comment