Saturday, 2 July 2011

MOIST BANANA CAKE

Dah lama x kek pisang nie..tetiba jer anak dara saya yang sulung minta kek pisang lak. Geledah punye geledah jumpalah resepi yang takyah nak peningkan kepala.
Kek yang paaaaaliiiing senang.... pakai campak2 jer. Asalkan pisang tu masak mesti menjadi punye...
Nak tau rasa kek pisang nie...camne nak cakap ye. Macam rasa kek pisanglah...Nama pun kek pisang lembab kan so mestilah ada lembab2nya...
Apa2 pun klau nak resepi meh saya tunjuk ye...

MOIST BANANA CAKE:
Sumber : Chef Zubaidah

Peralatan :
Loyang 8" @ 9 " disapu marjerin dan ditabur sedikit tepung (agar x melekat)

Bahan2nya:
3 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 cawan tepung gandum
6 biji pisang berangan (saya guna 12 biji pisang lemak manis)

Cara membuatnya :
Kisar gula dan minyak.
Kemudian masukkan telur satu persatu. Kisar
Masukkan soda bikarbonat. Kisar
Masukkan pisang satu persatu. Kisar
Kemudian curahkan adunan ke dalam bekas yang berisi tepung gandum yang telah diayak.
Gaul rata dan sebati.
Bakar sehingga masak pada suhu 150 - 160 darjah (lebih kurang 45 minit ke 1 jam)

Nah dah siap...senang kan????


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG