Resepi nie saya skodeng dari dapur cheKiah @ http://chekiahcollection.blogspot.com/2011/05/apam-snow-white.html. Rasanya dah ramai member2 buat apam nie. Saya pun confius apa nama sebenar apam nie Apam beras @ Apam snow white (belum sempat study).. Apa2 pun rasanya boleh tahan...sedap. Cuma dari segi pembuatannya apam snow white jauh lebih mudah berbanding apam tepung beras yang perlu diperam selama 4 jam.
Jom kita copy paste resepi dari CheKiah kita
APAM SNOW WHITE
Apam Snow White
resepi asal : qnq0910@myresipi.com
sumber resepi : http://yatiememories.blogspot.com/ & http://chekiahcollection.blogspot.com/2011/05/apam-snow-white.html
Bahan-bahannya:-
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 packet mauripan@ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air
Cara-Cara Membuatnya:-
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air.
Gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu.
Kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur.
Campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan.
Biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
Selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit.
Note: Sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.
No comments:
Post a Comment