Sagu Gula Merah
1/2 cwn gula melaka / merah
1/2 cwn gula pasir
1 cwn air - (klu nk pekat kurangkan airnya)
sehelai daun pndn
di masak hingga gula larut
** jgn lupa di tapis apabila dh sejuk
Bahan sagu
2 cwn atau 3 cwn sagu
dimasak dlm air yg mendidih (air biarlah bnyk)
masak hingga sagu jernih bila dh masak toskan dan bilas dgn air lalu smpi kanjinya hilang
tos betul2 dn transferkan ke dlm bekas
simpan dlm fridge
* saya bubuh pewarna merah (kak Cha x bubuh)
Bahan santan
santan 200ml msk sekejap dgn api perlahan
letakkan daun pndn sehelai
klu pekat bole tmbhkan sikit air
garam sedikit
*** Kak Cha gunakan susu cair jer (saya guna santan)
dihidang dgn gula melaka & santan
assalamualaikum....sedapnye buat berbuka puasa...
ReplyDeletekamaaaaaaaaaaaaaaa hntr semangkuk..cheq tggu ni...hehe
ReplyDelete