Ini Talam Keladi bukan sembarangan. Ini Talam Keladi asal dari Thailand...Iye ker? Entahlah... tapi saya rasa diaorg pun tau kot ada Talam Keladi Thailand. Hantam sajelahh...
Camne nak terangkan tentang kuih nie ye...
Camnilah...
Kuih nie rasanya totally beza dengan Talam keladi biasa. alaaa...yang atasnya warna purple, bawahnya keladi dipotong dadu tu...Ini kuihkannn...atasnya ada rasa coklat2 skit...Sedap. Bawahnya memang rasa keladi kaw-kaw punye...cuba bayangkan 1 1/2 kg untuk 1 loyang bersaiz 11". X ke mantoooppp. Memang mantooopp. Itu yang sedaaapppp sesangat tu. Kalau inginkan kelainan bolehlah rasa kuih nie...
Cam biasa, kita layan resepi
TALAM KELADI THAILAND
Sumber : ITA'S DELIGHT
Peralatan :
Loyang bersaiz 11" berlapik plastik yang disapu minyak
Lapisan bawah:
1 1/2 kilo keladi
1/2 sudu teh pewarna purple
1/2 sudu besar garam
100g tepung gandum
Cara membuatnya:
Keladi, garam dan pewarna direbus sehingga empuk.
Tekan @ tumbuk sehingga hancur dan halus
Gaul dengan tepung gandum dan sedikt garam (rasakan masinnya)
Masukkan dalam loyang.
Ratakan dengan plastik
Kukus selama 10 minit.
Lapisan atas :
140gm tepung gandum
100gm gula merah
160gm gula pasir
4 biji kuning telur gred B
1/4 sudu teh garam
200ml santan pekat
600ml santan cair
sedikit pewarna coklat @ coklat emulco
sedikit esen vanila (optional)
Cara membuatnya:
Semua bahan digaul rata lalu ditapis.
Dikacau atas api hingga naik wap.
Tuang atas lapisan bawah
Kukus sehingga masak dengan api sederhana (lebih kurang 45 minit - 1 jam)
Kuih talam keladi yg sangat menarik utk dicuba,thanks share resepi ya...salam kenal..
ReplyDeleteNoor : untuk kelainan rasa bolehlah cuba. satu lagi saya rokemenkan talam pulut hitam. Pada kuih gred A. X rugi mencuba
ReplyDelete