Jom kita tengok camne MACARON saya
MACARON:
Sumber : Azlita Aziz (Masam Manis)
Bahan -bahan :
Peralatan :
Kertas silicon @baking paper.
Duit syiling 50sen
Cara membuatnya :
Lukiskan duit syiling 50sen keatas kertas. jarakkan setiap satu sebanyak 3cm.
Bahan A:
80g serbuk badam
140g gula aising
pewarna
Cara membuatnya :
Ayak gula aising dan serbuk badam.
Bahan B :
80g putih telur
65g gula castor
Cara membuatnya :
Pukul bahan B sehingga kembang dan bertanduk. * pastikan betul2 kembang dan bertanduk (kalau diterbalikkan x jatuh) tapi jangan terlebih pukul.
Masukkan bahan A sedikit demi sedikit.
Gaul secara kaup balik.
Gaul sehingga adunan sempurna
* Buat secara perlahan dan berhati-hati
Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna yang digemari.
Masukkan adunan dalam piping bag.
Picitkan adunan ke atas bentuk bulatan yang kita buat tadi.
Ambil toothpick dan picit mana-mana gelembung udara. * Untuk mengelakkan permukaan macaron berlubang.
*Rehatkan macaron sehingga benar2 kering. * Sentuh dengan jadi tidak melekat.Lebih kurang 1 jam
Masukkan kedalm oven dengan kepanasan rendah(saya guna 130 - 140 darjah). Bakar sehingga masak (lebih kurang 20-25 minit).
Keluarkan dan sejukkan.
Setelah sejuk buat apa2 filling untuk macaron. Cth : nutella.
TIPS :
Semua langkah perlu dibuat dengan berhati -hati dan betul untuk menghasilkan MACARON.
saya da buat, xmenjadi jugak.da byk kali buat..last2 fed up..x mo buat da.. hehe..
ReplyDelete