Tuesday, 5 July 2011

PUDING JAGUNG

Puding Jagung -kuih yang cukup simple tapi menjadi kegemaran ramai tak kira tua @muda disebabkan kelazatannya. Buatnya pun cukup mudah. Bahan-bahannya pun mudah didapati. Tapi anak2 saya nie kalau saya nak buat Puding jagung yang diaorg berebut bukanlah pudingnya tapi jagungnya yang dalam tin. Yang belum dimasak lagi. Berebut2 diorg nak makan. Itu sebab klu saya nak masak puding nie kena sorok2 dari diaorg. Kang x sempat masuk periuk jagung tu dah habis dikerjakan dengan bebudak nie..

Apa2 pun kita layan kuih yang sinonim dengan majlis kenduri nie ye

PUDING JAGUNG
Peralatan : cawan metrik, acuan puding (loyang @ sebagainya)

Bahan-bahan:
4 cawan santan
1 1/4 cawan gula (kalau x suka manis boleh kurangkan)
1 tin jagung krim (dalam tin)
1 1/2 cawan tepung kastard
sedikit garam
daun pandan @ esen vanilla (saya guna daun pandan)

Cara membuatnya:
Campur semua bahan diatas
Masak atas api sederhana.
Kacau sehingga pekat berkilat.
Masukkan dalam bekas
Bekukan
Boleh dipotong dan dihidangkan




1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG