Bila time menggukus satu hal lagi..masa mengukus xleh kurang dan xboleh terlebih masa..kalau kurang masa nanti pau x masak..kalau terlebih masa pulak pau akan jadi kecut. Siap warning dgn anak2 dara. ;.masa mesti ngam-ngam 10 minit. Jadi semua mata kena memerhati jam. Tak boleh leka.. Kronik betul nak makan sedap ni..apa boleh buat dah teringin sangat nak makan maka semangat nak kena kuat..Inilah gara-gara skodeng dapur Kak CT
PAU GEBU INTI KELAPA
Sumber : Kak CT Delima
Rujukan : Ton Myresepi
Bahan-bahan ( 10 biji )
250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
3g (3/4 sudu teh) yis kering
2g (1/2 sudu teh) baking powder
50g (4 sudu makan) gula castor
20g (1 sudu makan) lemak sayuran
2g (1 sudu teh) bread softener
1/2 cawan air suam
Cara-cara
Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
Bahagikan doh kepada 10 bahagian
Masukkan inti dan tutup kemas.
Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
Selamat mencuba...
INTI KELAPA:
Sumber : Mama kastam myresepi
Bahan-bahan ( sekeluarga )
1 biji kelapa parut putih
1 1/2 cawan air gula merah ( di ambil dari 1/2 kg gula merah di masak + 2 cawan air )
1/2 cawan gula pasir
sedikit garam
2 helai daun pandan
Cara-cara
Di dalam kuali, masak air gula merah + gula pasir, daun pandan dan garam sehingga berbuih.
Masukan kelapa parut, kacau sehingga rata. Masak sehingga air gula kering tetapi intinya nampak lembab.
Tutup api. Siap untuk di gunakan..
Jika berlebihan, simpan dalam bekas berpenutup dan masukan ke dalam peti sejuk...
inti kelapa ... fav akk ni kama.. klau inti lain cam kurang bekenan pulak..hihihi.. lain org lain seleranya..
ReplyDeletecantek jer pau tu kak..nak try jugak...
ReplyDeleteakk pun pernah buat pau ni, mmg berbaloi2 lah kan....sedap n lembut jer...
ReplyDeletesalam kamaaaa...dh lama x singgah dapur kama:)
ReplyDeleteKak Zana..pau ni memang sesuai dgn inti kelapa. Maklumlah pau kg...kira ngamlah doh dgna inti
ReplyDeleteRahel...
ReplyDeletekalau kena dgan sentuhan Rahel lagilah cantik
Kak Liza..
ReplyDeletememng best pau ni kak..berebut2 anak saya makan
Waalaikumslm kak Cha...lama kak menghilang. Rindu sgt kat kak..terima ksih sudi menjenguk ke dapur saya
ReplyDelete