Sunday 18 March 2012

KEK KAREMEL CHOC MOIST

Sapa tak kenal akan kek ni..tak yah tunjuk rupa..sekadar sebut nama masing-masing dah dapat bayangkan akan rupa bentuk kek ni..betul tak dah ramai dah member-member blogger dan Fb yang dah buat kek Keremel Choc moist ni..Dari segi rasa memang x boleh nak dinafikan..memang mantapp...gabungan rasa keremal dan kek coklat kukus memang mencengkam lidah..rasa sekali pasti nak lagi. Resepi asal dari Kak Munirah Baharum tapi saya ambik resepi ni dari dapur Kak ummizaihadi.


KEK KAREMEL CHOC MOIST
Sumber : Kak Ummizaihadi

(A) Bahan (Gula Karamel) :-

  • 2 sudu besar gula pasir (jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nnt)
Cara-Cara:-

  1. taburkan pada dasar acuan  dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...jgn pelik lak yea...xpa kejap jer)

(B) Bahan Puding Karamel :-

  • 3 biji kuning telor
  • 1 cawan susu cair (*akak guna susu sejat Ideal)
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara:-

  1. Kacau sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut jer)
  2. Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
  3. Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras lak, nnt takleh sebati dengan kek - (saya set suhu 150 C je dan guna api atas bawah).
  4. Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)


(C) Bahan Kek Coklat:-

  • 1 cawan serbuk koko 
  • 1 cawan susu cair 
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan gula 
  • 1 cawan minyak masak *
  • 2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
  • 3/4 cawan tepung gandum *
  • 1 sudu teh soda bikarbonat *
  • 1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 4 biji telor - blend hingga halus
Cara-Cara:-

  1. Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
  2. Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
  4. Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
  5. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.
# saya kukus kek ni selama 1 1/2jam. Tutup pengukus ketika mengukus kek 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG