DONUT MAYO
Sumber : Rahel
Resepi asal : Jintan Manis
Bahan:
330g tepung gandum
1 1/2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung
1 biji telur (dipukul sedikit menggunakan garpu)
140ml air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 g yis (1 1/2 sudu kecil) (Rahel tambah 1/2 sudu kecil baking powder, saya x tambah tapi saya jadikan 6g yis)
1/2 sudu besar bread softener (Rahel x letak, saya letak)
1/2 sudu teh garam (saya letak)
Sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut mayo ni nanti
Cara:
1.Buat doh kaedah 1,penggunaan Bread Marker (BM),masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan start,tunggu sampai siap diuli dan boleh terus ke langkah no.4 di bawah.
2.Kaedah dua,jika uli guna tangan,masukkan semua bahan doh & uli hingga tidak melekat pada tangan,tips untuk dapat doh yang lembut,ambil plastik bersih dan letakkan doh di dalam plastik itu,ramas2 berapa minit,lebih kurang 5-10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan,anda akan dapat doh yg lembut & elastik.
3.Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan lastik wrap & biarkan doh naik 2x ganda.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4.Bahagi doh pd bebola kecil & rehatkan selama 6-8 minit,kemudian bentukkan seperti donut,lubangkan tengahnya,biar naik 2x ganda & goreng sehingga keemasan, gunakan api sederhana,angkat & salutkan dengan serbuk gula,sedia untuk dihidang.
*(selepas doh mengembang,saya tekan bagi keluar angin,pastu timbang kepada 35g, bulatkan, lubangkan tengahnya, kembangkan dan kemudian terus goreng).
Kak,hulur seketul donut mayo tu..lapar la tengok donut gebu..hehe..thanks dah sudi buat n perpanjang resepi.
ReplyDelete