KUIH BOM KELEDEK
Sumber: AlongRoz@HomeKreation
Bilangan: 12 biji
BAHAN2:
80g Keledek - kukus & lecek
120g Tepung Pulut
20g Tepung Gandum
35g Gula Kastor
Secubit Garam
100ml Air
Biji Bijan - utk salut
80g Keledek - kukus & lecek
120g Tepung Pulut
20g Tepung Gandum
35g Gula Kastor
Secubit Garam
100ml Air
Biji Bijan - utk salut
Inti Kelapa / Kacang Merah/Hijau
CARA2:
1. Campurkan kesemua bahan (kecuali bijan & inti) sehingga sebati menjadi doh lembut.
2. Bahagikan kpd 12 ketul.
3. Leperkan seketul doh, letak seketul inti, balut & bulatkan.
4. Golekkan ke atas biji bijan sehingga menyaluti seluruh permukaan bola kuih.
5. Ulang sehingga habis.
6. Goreng dgn minyak yg dalam sehingga garing.
6. Goreng dgn minyak yg dalam sehingga garing.
No comments:
Post a Comment