Nor..jiran sebelah rumah yang baik hati datang bertanya..kak Zura makan ikan patin tak? Saya ni semua makanan saya sebat..asalkan halal..ibarat pucuk dicita ulam mendatang. Dah lama teringin nak makan ikan patin..Memang dah rezeki. Kata Nor, suaminya memancing dapat 2 ekor ikan patin sebesar peha..wahhh..besar tu..tapi bila tengok pun memang power...Banyak betul Nor bagi ikan patin..dari kepala sampai ke ekor..kira lengkap seekor ikan (walaupun dah disiang dan dipotong-potong)..Alhamdulillah rezeki..
Menu pertama dari seekor ikan patin ialah Ikan Patin Masak Lemak Cekur..Ambik bahagian badan jer. Untuk kepala dah ada projek sendiri. Tak boleh usik..
IKAN PATIN MASAK LEMAK CEKUR
Bahan-bahan:
5 keping ikan patin
Bahan untuk perap
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
Gaul ikan patin dengan bahan perap
Perap selama 1/2 jam
Goreng dengan minyak banyak sehingga kekuningan
Bahan untuk menumis:
*20 biji cili api (kalau suka pedas boleh tambah lagi)
*3 biji bawang merah
*1 ulas bawang putih
*1 inci halia
*5 ketul ubi cekur
daun cekur (diricih halus)
1 batang serai (ketuk)
500 ml santan
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara:
Tumbuk bahan bertanda * sehingga lumat
Panaskan minyak
Tumis bahan bertanda * sehingga naik bau
Masukkan santan
Biarkan mendidih sambil dikacau (jangan sampai pecah minyak)
Masukkan garam dan gula
Akhir sekali masukkan ikan dan daun cekur
Kacau rata sehingga masak
ikan patin masak gini. waaahhhhhh bertambah2 best la. ikan patin kan lemak, isi lembut. fuh puas makan kan. best nyer..
ReplyDeleteBetul tu Zah..nak2 lagi kalau ikan tu baru..peehhhh...kena pulak masak pedas2..memang mantap
ReplyDeleteakk panggil masak pecel ni kama.. mmg sedap.. pedas2 lemak dgn rasa cekor pulak..
ReplyDeleteOh..nama glamournya masak pecal ye kak? klu saya pecal tu yang kcanag tanah yang makan ulam dng syur...
ReplyDelete