Segala resepi saya ikut Rahel cuma bahagian topping saya guna coklat ganashe sebab kebetulan coklat ganashe masih ada skit dalam peti sejuk. Just panaskan jerr dan tuang ke atas Brownie. Memang mantap rasanya.
Jom...
BEST BROWNIES
Sumber : http://rahelcake.blogspot.com/2011/08/best-brownies.html
Peralatan : loyang bersaiz 5" x 5"
Bahan:
1/2 cawan unsalted butter
1 cawan gula pasir
3 biji telur M
1/3 cawan serbuk koko van houten*
1/2 cawan tepung superfine*
1/4 st bkg powder*
1 st esen vanila
Bahan untuk frosting: (Cara Rahel)
2 sdb unsalted butter
2 sdb serbuk koko van houten
1/2 sdb madu
125g cooking choc
75g whipping cream
1sbsr butter
Cara :
Masak secara double boiler semua bahan diatas.
Curahkan keatas brownies
Hias (ikut citarasa masing)
Cara untuk brownies:
1.Panaskan oven 170'C.Griskan acuan dan alas dg baking paper.
2.Satukan bahan bertanda*
3.Cairkan mentega secara double boiler,bila dah cair angkat dr panas,
4.Masukkan gula,telur,esen vanila ketika masi panas,kacau hingga lembut guna hand whisk.
5.Kemudian ayakkan bahan bertanda* ke dlm adunan mentega cair,kacau sehingga rata.Tuangkan ke dlm acuan & bakar selama 40 minit,jangan terlebih bakar.Bila sudah masak,keluarkan dari oven.
6.Keluarkan brownies dr acuan ketika masih suam untuk diberi frosting.
Cara untuk frosting:
1.Satukan semua bhn frosting & kacau guna hand whisk hingga lembut & segera tuangkan ke atas brownies yg masi suam.Ratakan.Biarkan brownies sejuk baru potong dan hidang.
Salam Kama...sedapnye brownies..nak tumpang sekaki..bole?
ReplyDeleteWaalaikumslam Rahel... Brownies nie memang best. Resepi dah Rahel nie. Terima kasih ye
ReplyDelete