OK ..berbalik cerita apam ayu nie. Resepi nie adapun lebih kurang jer dengan resepi versi 1. Cuma bezanya dari segi sukatan dan resepi yang ini ada tambahan baking powder. So stukturnya lebih lembut skit (tapi kalau nak ikut iyenya lebih kurang jer...xperasan sangat). Di dapur kak Yatie, kak Yatie buat 2 perasa, 1 perasa pandan dan 1 lagi perasa keladi. Tapi memandagkan suami saya nie kurang minat kuih yang berwarna warni so saya buat perasa pandan jer (perasa original untuk apam ayu)
Oh ye...sebelum terlupa, disini saya ada selitkan gambar ovellete untuk rujukan kekawan yang kurang pasti bagaimana rupa bentuk ovellete tu. Boleh rujuk kat gambar dibawah ye...
Mari kita layan
APAM AYU VERSI 2
Bahan-bahan (*Yatie guna acuan lebih kecil, dapat lebih kurang 60 biji)
- 5 biji telur
- 250 gm tepung gandum*
- 1 sudu kecil baking powder*(* diayak)
- 300 gm gula halus
- 2 sudu kecil ovallate
- 250 ml santan
- sedikit pewarna hijau
- 2 camca teh paste pandan (boleh tukar perisa kegemaran anda)
Inti Kelapa (Sebagai kepala)
Cara Menyediakan Inti Kelapa- Satukan semua bahan inti dan gaul sebati.
- Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
- Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat.
Cara membuat dan mengukus kuih
- Panaskan kukusan.
- Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
- Masukkan santan berselang seli dengan tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna.
- Kacau lagi hingga sebati.
- Sapu sedikit minyak pada acuan.
- Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
- Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.(Yatie kukus 10 minit api sederhana)
- Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
Inilah dia rupa ovellete @ emulsifier @ quick 75
mlm2 akak dtng gara2 tngk apam yg sungguh ayu ni....maunya wat akak termimpi2 ni.....sedapnya, terliur je di buatnya...
ReplyDeletehehehe Resepi kak Yatie memang boleh buat org xleh tido malam...
ReplyDelete