Mari kita layan resepinya :
Peralatan :
Loyang 10" x 10" disapu minyak dan dilapik dengan plastik
Bahan2 Lapisan Bawah :
A:
200g tepung beras
20g tepung ubi
1 sudu teh garam
300ml santan pekat
700ml air (saya kurang kepada 650ml santan cair)
B :
200g keladi -buang kulit, potong dan kukus (saya lebihkan menjadi 500g -sebab saya suka keladi)
Cara membuatnya :
Bancuh semua bahan A sehingga rata dan sebati.
Tapis kedalam periuk
Masak sehingga naik wap (dalam 4 minit dengan api yang sederhana perlahan)@ sehingga agak2 pekat.
Masukkan bahan B
Kacau sebentar
Curah kedalam loyang.
Kukus selama 25 minit.
100gm tepung gandum
250g gula
4 biji telur B
200ml santan pekat
400ml air (saya kurangkan kepada 350ml santan cair)
pewarna purple
Cara-cara membuatnya:
Campur semua bahan diatas.
Tapiskan dalam periuk.
Masakkan sehingga naik wap @ agak2 pekat.
Tuang ke lapisan bawah.
#Perhatian :
Sebelum menuang lapisan atas, lapisan bawah hendaklah dicakar2 dulu dengan garpu. Ini bertujuan agar lapisan atas dan lapisan bawah melekat antara satu sama lain.
Campur semua bahan diatas.
Tapiskan dalam periuk.
Masakkan sehingga naik wap @ agak2 pekat.
Tuang ke lapisan bawah.
#Perhatian :
Sebelum menuang lapisan atas, lapisan bawah hendaklah dicakar2 dulu dengan garpu. Ini bertujuan agar lapisan atas dan lapisan bawah melekat antara satu sama lain.
Kukus sehingga masak (lebih kurang 1 jam)
TIPS:
Ketika mengukus hendaklah dibuka penutupnya setiap 5 minit untuk mengelakkan air tumpah keatas kuih dan manjadikan kuih kembang dan berair.
No comments:
Post a Comment