Kalau nak resepi meh jom saya tunjuk :
Bahan kek :
250g sponge mix
4 biji telur
50 g air
50 g minyak
perasa kopi (optional)
250g sponge mix
4 biji telur
50 g air
50 g minyak
perasa kopi (optional)
Cara membuatnya :
Pukul semua bahan kecuali minyak sehingga kembang (high speed).
Bila dah kembang masukkan minyak. Kacau rata.
Masukkan dalam loyang 9 ".
Bakar hingga masak (lebih kurang 45 minit - 1 jam)
Filling :
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan
Cara membuatnya :
Bancuh nescafe dengan air panas.
Pukul cream cheese dan gula hingga kembang.
Masukkan whipping cream dan pukul lagi sehingga betul2 kembang.
Cara menyusun kek:
1. Potong kek kepada 2 @ 3 lapisan.
2. Lapisan pertama susun kek kedalam loyang 8.
3. Sapu bancuhan nescafe ke atas kek.
4. Lapiskan dengan cream cheese.
5. Buat langkah 2 ~ 4 sehingga habis.
6. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 4 jam @ keras.
7. Setelah siap, keluarkan kek dari loyang.
8. Sapu dengan whipping cream dan hias dengan serbuk koko & strawberry
Sekian...
No comments:
Post a Comment