Bila dengar nama..seram sejuk dibuatnya. Nama sungguh canggih...mesti mencabar nak buat kek ni...entahlah...tapi bila dibelek-belek resepi eh..eh..macam kacang jer...ala-ala kek chiffon...Maklumlah namanya pun Hokaido Chiffon Cupcake. Mestilah tekniknya sama macam kek chiffon. Cuma ada sedikit perbezaan iaitu penambahan tepung kastard.
Secara jujur..kek ni memang sedap. Agak susah nak bagi suami dan anak-anak sukakan sesuatu masakan. Tapi untuk kek yang ini..memang mendapat pujian. Tak berhenti anak-anak makan kek ni. Lembut, gebu dannnnn pendek kata perfect.
Kepada sesiapa yang sukakan kek...saya rokemen kek yang sedap ni untuk dicuba.
HOKAIDO CHIFFON CUPCAKE
Rujukan : Azlita Masam Manis
Sumber : Seadragon
4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder
4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin
Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata
Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama
Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek
Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.
CREAM CUSTARD
Rujukan : Azlita Masam Manis
Sumber : Honey
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.
salam kama..
ReplyDeletesedapkan kek ni.. lembut dan gebu aje..
lagi bertambah sedap bila ada custard kat dalam tu.. mmg asyik sangat bila makan..
terima kasih kerana sudi mencuba!
Waalaikumsalm kak Ita..
ReplyDeleteKek ni mmg sedap. Susah nak bagi suami saya suka kek tapi kek ni memang dpt pujian dari suami dan anak2...Terima kasih kak sudi berkongsi resepi yang best nie