Wednesday, 29 August 2012
AYAM TUA MASAK LEMAK KETUMBAR
Menu ni adalah menu kegemaran bapa saya...kebiasaan setiap kali Hari Raya Aidilfitri menu ini menjadi hidangan wajib keluarga saya. Sehari sebelum raya, bapa akan menangkap ayam kampung dan arwah mak akan memasak pada malam sebelum raya... mereka berdua yang sibuk didapur sepanjang malam sehingga ke pagi. Waktu tu, memang saya tak pernah tolong mereka..sebabnya waktu adalh waktu zzz..Mau tak boleh celik mata dibuatnya esok pagi...tapi itu tinggal kenangan. Sejak mak meninggal dah takde lagi menu2 istimewa terhidang pagi raya..kenangan yang akan tersemat sehingga ke akhir hayat ..InsyaAllah..
Tapi sekarang, menu juga menjadi kegemaran suami dan anak-anak. Untuk menghidangkannya, lebih sedap digabungkan dengan sambal belacan, ikan masin dan ulam..terangkat bila menikmatinya...
Macam biasa, resepi sendiri ni saya sukat guna agak-agak jer..bahan yang saya berikan adalah lebih kurang yang saya gunakan untuk masak..apa-apa pun kepada yang ingin mencuba selamat mencuba..
AYAM TUA @ KAMPUNG MASAK LEMAK KETUMBAR
BAHAN:
Bahan A:
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
7 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
CARA:
Blender semua bahan di atas
Bahan B:
1 ekor ayam kampung @ ayam tua
200 g santan pekat
800 g santan cair
2 biji kentang
garam
gula
CARA:
Rebus ayam tua @ kampung sehingga lembut di dalam periuk
Masukkan bahan yang telah diblender dan kentang ke dalam periuk berisi ayam tadi
Didihkan
Setelah mendidh masukkan santan pekat dan santan cair.
Rasakan dengan garam dan gula
Didihkan sehingga masak.
Sedia untuk dihidangkan
* Kalau nak guna ayam biasa pun boleh, tapi x perlu direbus sehingga lembut, cuma masak santan dengan bahan yang diblender sehingga mendidh. Setelah medidih, boleh masukkan ayam dan kentang, Didihkan sehingga masak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam kak kama...
ReplyDeletesedapnya lauk ayam tua masak lemak..yang bau lemak wangi tu yang menyelerakan..