Tuesday, 17 April 2012

TALAM LAPIS KACANG HIJAU


Dulu2 masa saya berniaga kuih talam..selalu gak customer order kuih nie...Apakah maknanya tu? Sebab sedaplah kan...


TALAM LAPIS KACANG HIJAU
Sumber : ITA'S DELIGHT

300g tepung kacang hijau
12 biji telur
250g gula melaka
300g gula pasir
9 cawan santan (4 cawan santan pekat + 5 cawan air paip)
1 steh garam
1 steh pandan paste
1 steh pewerna lemon yellow


Cara:
Campur semua bahan dan tapis
Bahagikan kepada 2 bahagian
Bahagian pertama, campur dengan pandan paste.
Satu bahagian, campur dengan pewrna lemon yellow
Kukus selapis demi selapis dengan menggunakan 2 cawan setiap lapis

3 comments:

  1. Salam...rajinnya melapis :-) sdp kuih lapis kcg hijau...lemak rasanya....lama pulak x buan dan x mkn...

    ReplyDelete
  2. canteknya kuih talam..adoiii tergoda gue..

    ReplyDelete
  3. Salam perkenalan daripada Kak Noor. Intai-intai geng dapur, terintai kat dapur ni. Berdasarkan bahan-bahan yang digunakan, Kak Noor rasa kuih talam ini mesti sedap; lemak dan manis. Banyak guna telur ye!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG