Tuesday, 17 April 2012
TALAM LAPIS KACANG HIJAU
Dulu2 masa saya berniaga kuih talam..selalu gak customer order kuih nie...Apakah maknanya tu? Sebab sedaplah kan...
TALAM LAPIS KACANG HIJAU
Sumber : ITA'S DELIGHT
300g tepung kacang hijau
12 biji telur
250g gula melaka
300g gula pasir
9 cawan santan (4 cawan santan pekat + 5 cawan air paip)
1 steh garam
1 steh pandan paste
1 steh pewerna lemon yellow
Cara:
Campur semua bahan dan tapis
Bahagikan kepada 2 bahagian
Bahagian pertama, campur dengan pandan paste.
Satu bahagian, campur dengan pewrna lemon yellow
Kukus selapis demi selapis dengan menggunakan 2 cawan setiap lapis
Labels:
KUIH TALAM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam...rajinnya melapis :-) sdp kuih lapis kcg hijau...lemak rasanya....lama pulak x buan dan x mkn...
ReplyDeletecanteknya kuih talam..adoiii tergoda gue..
ReplyDeleteSalam perkenalan daripada Kak Noor. Intai-intai geng dapur, terintai kat dapur ni. Berdasarkan bahan-bahan yang digunakan, Kak Noor rasa kuih talam ini mesti sedap; lemak dan manis. Banyak guna telur ye!
ReplyDelete