Tuesday, 1 November 2011

APAM TEPUNG BERAS VERSI 2

Resepi hari ni ialah...APAM TEPUNG BERAS. Kuih kegemaran saya yang paaaaliiiiinggg best. Suka sangat2 dengan kuih nie. Sebelum nie, klu nak buat Apam Tepung Beras kena telipon mak mertua, minta buatkan tapai nasi. Saya nie klu buat tapai memang fail...kalah teruk. Tak taulah kenapa susah sangat nak menjadi tapai. Macam2 teknik dan kaedah digunakan untuk membuat tapai...tapi hasilnya selalu mengecewakan...Alhamdulillah...bila dah terjumpa apam yang best nie xpayahlah nak bertapai -tapai lagi dan bolehlah selalu mengukus kuih nie.


Adapun apam yang best nie datangnya dari rakan FB yang cantik dan comel... Ila Azila. Bila tengok Ila punye apam yang gebu tu hati terus tergoda. Maklumat dari Ila, apam tu datangnya dari dapur MamaFami (http://mamafami.blogspot.com/). Bila jengah dapur Mamafami...mak aiii banyaknya resepi Apam Tepung Beras. Banyak versi... pilih jer mana yang berkenan dihati. Sampai xtau nak buat yang mana satu. Apa-apa pun sebagai permulaan saya pilih menu yang saya rasakan paling mudah...Apam Tepung Beras (Watie). Eh!!! Kenapa ada nama Watie lak kat Apam nie? Sebabnya Mamafami pun terjah resepi nie dari dapur Watie.. http://watiermanlife.blogspot.com/. Itu sebab ada nama Watie tu. 


Apa2 pun  resepi nie memang bestttt. Suka sangat...anak dan cik abang pun suka (diorang nie sangat cerewet soal makan, klu x sedap x terusik makanan tuuuu...)


Jom kukus 

Apam Tepung Beras (Watie) *

Sumber : http://mamafami.blogspot.com/2010/03/apam-tepung-beras-watie.html
Rujukan :http://watiermanlife.blogspot.com/2010/02/apam-tepung-beras.html


Bahan-bahan:  
  • 1 cawan nasi
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula putih
  • 1 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil yis
  •  sepeket kecil eno
Caranya:
Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan gula, tepung dan yis. 
Blend lagi hingga sebati. 
Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. 
Perap lebih dari 3 atau 4 jam 
Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar. 
Panaskan kukusan. 
Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat. 
Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.

4 comments:

  1. Assalamualaikum dan salam kenal.
    Cantik n gebu apam tu. Sy suka blogwalking sini cari resepi2 kuih & talam. Sy berkenan sngt dgn talam pulut hitam & talam keladi thailand. Sy teringin nk cuba talam keladi thailand tu. Tp before buat sy nk tanya bhgn base talam tu semata2 keladi & tpg saja yer...tak guna santan?...kot2 ada bahan yg tertinggal kat situ. Selepas keladi empuk, adakah nak ditoskan dulu airnya atau dilecek bersama2 airnya sekali? Btw sy followw...

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam Iza...
    Terima kasih sudi menjengah ke dapur kak yang xseberapa nie.
    Kuih talam keladi tu memang xsalah resepi. Kak dah semak dalam koleksi resepi kak memang gitulah sukatan dan bahan-bahannya... Selamat mencuba ye.

    ReplyDelete
  3. Bestnye makan apam tepung beras..Rahel pun suka sangat..senang dan sedap..

    ReplyDelete
  4. Rahel...kak memang suka sgt dengan apam nie...memang sedap

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG