Nak diceritakan..sewaktu mengukus kuih ni...pehhhh..harumnya...wallah satu rumah semerbak dengan bau aroma pandan. Sewaktu disejukkan..en.suami cakap..tengok kuih ni dah tau kuih ni sedap. Tapi dengan penuh kesabaran (nak bagi dia betul2 sejuk) akhirnya...dapatlah ku nikmati keenakkan kuih ni...Nak tau rasanya camne...tak terkata...mmg sedap. Cuma ada beberapa perubahan dibuat pada resepi ni. Terasa agak manis dan agak lembik (tapi still sedap). Menurut kak Rohana...kuih ni kena kurangkan skit gula dari resepi asal dan sukatan tepung harus sukatan sudu gunung...Tak pe, next time saya akan buat ikut apa yang diajar oleh kak Rohana.
Apa-apa pun masih kita belajar buat
KUIH SERIMUKA
Sumber : Puan Rohana Sulaiman
PUTERI SALAT/TALAM SERIMUKA
Bahan A
7 biji telur
400 gm gula (boleh kurangkan mengikut citarasa)
8 sudu mkn (menggunung) tpg gandum
1000 ml santan
garam
daun pandan ( di kisar dng menggunakkan sadikit santan tadi dan di tapis)
pewarna hijau
Bahan B
600 gm pulut
Santan
Garam
Bahan A
7 biji telur
400 gm gula (boleh kurangkan mengikut citarasa)
8 sudu mkn (menggunung) tpg gandum
1000 ml santan
garam
daun pandan ( di kisar dng menggunakkan sadikit santan tadi dan di tapis)
pewarna hijau
Bahan B
600 gm pulut
Santan
Garam
Cara
1 Sediakan kukusan dan panaskan air hingga mendidih.
2 Cuci bersih pulut dan rendam 4-5 jam atau semalaman. Buang air tadi dan masukkan pulut di dlm loyang, bubuh garam dan masukkan santan saparas dng pulut. Ratakan. Jng lupa bubuh minyak sikit.
3 Kukus hingga masak.
4 Sementara menanti pulut masak, campurkan kesemua bahan A di dalam bekas lalu di tapis.
5 Masukkan ka dlm periuk dan di panaskan di atas api yg kecil dan di kacau sentiasa supaya tidak hangus
6 Mampatkan pulut sebelum di curahkan adunan telur di atas.
7 Apabila sudah mula berwap, curahkan ka atas pulut yg sudah di tekan2 terlebih dahulu. Pastikan air betul2 panas.
8 Tuang berhati2 sacara perlahan. Kalau blh curah di atas senduk nasi yg di letakkan di atas pulut supaya cantik nnti bila di kukus.
9 Jng lupa keluarkan senduk sehabis menuang adunan tadi.
10 Tutup kukusan dan kukus hingga masak.
11 Setelah masak keluarkan dari kukusan dan masokkan pula ke dlm oven.
12 Ini di lakukan utk mengeringkan air yg bertakung di atas serikaya tadi kering dan tahan lama sikit. Jng bakar terlalu lama nnti serikaya nya menggelembung.
13 Sejukkan sabelum di potong.
nampak sedap sangat tang kepala tu. haishh kena cari pulut dulu kalau nak buat kuih ni. last time buat mcm kurang menjadi. nak kena belajo lagi ni. ehe
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletesedapnya..dah lama dah tak terbuat TALAM SERI MUKA..tumpang makan sepotong kat sini...
As'salam Kama
ReplyDeletek.ct suka betul kuih seri muka. last buat tak ingat bila..rasanya lama dah. Bila tengok seri muka ni macam nak buat jer..hihihi.
anak bujang k.ct panggil kuih 'nasi' sebab ada nasi bawah dia..hehehe
salam...noorsha je x terbuat lg kuih serimuka ni sbb x berapa gemar..huhu..x pasti klo buat dpt sambutan ke x..tp insyaallah satu hr nnti klo da teringin sangat bolehla cuba ;)..nmpak sedap tu :)
ReplyDelete