Saturday 2 July 2011

KUIH KERIA

Keria oh keria...kenapalah ko sedap sangat oh keria...lagi2 kalau kuih tu lembut..perrghhh...xterkata lazatnya. Dulu2 masa zaman x reti buat keria nie, klu buat pakai agak2 jer, ada masa lembut xyah kunyah...kena pulak terlajak tepung mak ooiii..keras mengalahkan batu... Ada pernah sekali tu, adunan lembik saya tambah tepung aikkk makin lembik, tambah lagi bertambah lembik apasal nie? sudah2 humban dalam tong sampah...untung lepas ada sorang bibik datang kerja kat umah saya kejap, dialah yang ajar saya camne nak buat keria & nak menyira. Baguslah bibik nie, x sia2 kerja kat gerai kuih...macam2 ilmu dia dapat. Satu petua penting yang dia kongsi dengan saya, kalau adunan melekat kat tangan just sapu minyak kat tangan, xyah bubuh tepung lagi...Alhamdulillah, ilmu sangat bermanfaat.






Jom kita kongsi bersama ilmu buat
KUIH KERIA

Bahan-bahannya:

Bahan A:
1kg ubi keledek (yang telah direbus dengan air dan sedikit garam sehingga empuk)
200g tepung gandum

PENTING :
Sukatan 1kg ubi keledek adalah yang telah direbus (bukan yang masih mentah@berkulit)

Cara membuatnya:
Rebus keledek sehingga empuk dengan sedikit garam.
Setelah direbus empuk, toskan airnya sehingga kering.
Timbang keledek tersebut. Kalau 1kg keledek, tepung gandum sebanyak 200g.
Lenyek @ tumbuk sehingga halus.
Masukkan tepung gandum.
Gaul sebati dan rata.
Bentukkan seperti roda.
Goreng menggunakan minyak yang banyak


#TIPS : 
Untuk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapu tangan dengan sedikit minyak. Insya Allah adunan x akan melekit ditangan dan senang dibentukkan.
Sukatan ini boleh dapat dalam sekitar 30 - 40 biji dengan saiz 50g.


Bahan B:
Untuk menyira :
2 cawan gula
1 cawan air
1/4 cawan tepung gandum (optional - xyah pun x pe)

Cara untuk menyira :
Masak gula dan air sehingga likat.
Setelah likat, masukkan tepung gandum.
Akhir sekali masukkan keria yang telah digoreng tadi.
Padamkan api.
Kacau rata dan sebati
Bolehlah diangkat dan dihidangkan

#TIPS:
Pastikan masak air gula sehingga benar2 likat. Kalau tidak, gula x akan melekat dan kuih akan menjadi lembik

1 comment:

  1. Tq sudi share resepi. Tgk kuih keria antarabangsa tu terliur tp jauh sangattt nye ponn 😂

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG