Friday 1 July 2011

APAM TEPUNG BERAS

Apam Tepung Beras...inilah kuih kegemaran saya anak beranak. Asal balik kg, kalau ada kuih tu pasti kami sekeluarga yang habiskan. Memang sedap...Mak mertua saya bab apam tepung beras memang pakar. Suka sangat makan apam yang mak mertua buat...sambil tu saya cedok2lah resepinya.

Kalau nak tau resepinya meh kita layan :

APAM TEPUNG BERAS

Bahan-bahan :
1 paket tepung beras
2 cawan tapai nasi
1 1/2 cawan gula
4 cawan air
2 paket eno

Cara membuatnya:
Campur semua bahan diatas kecuali eno.
Blenderkan bahan tersebut
Peram selama 4 jam.
Bila hendak dikukus baru masukkan eno dan pewarna.
Kacau sebati.
Kukus sehingga masak (kalau acuan cawan dalam masa lebih kurang 15 minit, kalau loyang lebih kurang 45 minit)

TIPS :
Sukatan cawan adalah cawan minum kopi eg. arcopal.
Sekiranya tapai nasi berair, jadikan sukatan air tapai termasuk dengan 4 cawan air. Jangan sampai terlebih air.
Untuk mendaptkan apam yang merekah, masukkan bancuhan kedalam cawan hingga penuh dan masak guna api yang agak kuat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG