Wednesday, 22 January 2014

IKAN SALMON BAKAR LADA HITAM






Kalau tengok pada gambar tarikh saya buat menu ni 4hb12 2012..lama tu..bila selak-selak file gambar lama-lama menu ni belum lagi dikongsi bersama kawan-kawan semua...tapi saya masih ingat lagi..komen anak-anak tentang hidangan ikan salmon bakar ni.."Umie..sedap sangatlah..esok buat lagi ye"..dan tak lupa jugak..waktu sesi ambik gambar..memang tengah hujan selebat-lebatnya dengan dentuman petir dan guruh..yang pasti saya masih lagi terbayang-bayang keenakan ikan salmon bakar ni


IKAN SALMON BAKAR LADA HITAM


2 Keping ikan salmon
5 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
1 sudu teh oregano kering
garam secukup rasa

Cara-cara:
Bersihkan ikan
Gaul dengan semua bahan di atas
Peram selama 1/2 jam
Bakar sehingga masak
Siap untuk dihidangkan






Tuesday, 21 January 2014

AYAM PERCIK



Tu dia..mood rajin sedang melanda..rajin masak, rajin memblog tp yang sentiasa rajin tak pernah malas adalah MAKAN..kan seronok kalau sekali sekala datang mood malas makan...dapat  buang sekilo dua  lemak dalam badan..best tu..angan-angan yang tah bila akan menjadi kenyataan.

Copy & paste dari dapur kak yah. Sedappp sekali..tak mampu berkata apa-apa.. nak tau rasanya..sudi-sudikanlah mencubanya sendiri..sangat mudah penyediaannya..dan yang pastinya berbaloi


AYAM PERCIK
Sumber : Kak Yah



Bahan
Setengah ekor ayam (ayam kecil)
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 sudu besar  air asam jawa
garam secukup rasa

Blender bawang merah, putih dan halia dengan sedikit air dan digaulkan kedalam ayam bersama garam dan  air asam jawa . Masaklah dengan api yang perlahan(kecil) sehingga mendidih dan kita lihat ayam hampir masak.



Bahan Kuah
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 batang serai
1 sudu besar air asam jawa
1 1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung beras kalau tiada guna tepung jagung pun okey  (dibancuh dengan sedikit air) kalau kuah tak pekat boleh tambah lagi
Gula dan garam

Bawang merah, putih dan halia diblender dengan air yang sedikit.
Masak santan di atas api dan dimasukkan bahan blender tadi bersama air asam jawa, serai yang telah diketuk, bancuhan air tepung beras dan gula dan garam.  Masaklah sehingga kuah pekat.  Angkat.

Masaklah ayam tadi diatas pan dengan minyak yang sedikit (macam buat burger tu)
Balik-balikkan ayam nampak sedikit hangit. Curahkan kuah tadi diatas ayam tersebut dan balik-balikkan ayam tersebut dalam pan kita itu.  Biar kuah sebati dengan ayam. Angkat dan curahkan lebihan kuah ke atas ayam kita.

Sunday, 19 January 2014

TALAM SRIMUKA DELIMA

Dikutip dari blog Kak Yatie...ya aduiii..-.deboomm sedapnya tak terkata..2 hari berturut-turut membuatnya. Kali pertama buat cam x cukup jer, selang esok hari menggodek dapur lagi. Makan sampai puas..cuma delima saya berwarna hijau..patutnya delima warna merahkan? tapi xpelah..apa2 pun rasa memang best. Kak Yatie..cam biasa ye..copy paste yek..

TALAM SRIMUKA DELIMA
Sumber : Kak Yatie
Rujukan : Chef Asma



LAPISAN BAWAH:(loyang 10x10x2")

  • 500 gm Beras Pulut
  • 300 ml Santan Pekat
  • 300 ml Air
  • 2 sudu kecil Garam
  • 20 gm Sagu kecil- rendam dgn air & pewarna merah/pink dan toskan - saya guna pewarna hijau

Cara-cara :
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.




LAPISAN ATAS :

  • 250 gm gula kastor/halus
  • 100 gm tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 400 ml Air
  • 4 biji telur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Beberapa titik Esen Vanilla
  • Pewarna Kuning
Cara-cara:
Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas) dan tapiskan.
Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.





Saturday, 21 September 2013

BINGKA LABU


Bertemu kembali...sementara ada mood memblog jadi layan jerlah. Bukan selalu ada mood yang gini rupa..antara bermood dengan tak bermood..banyak yang tak bermood memblog. Jadi kita layan jerlah blog ni sementara dia celik..mau2 dalam seminggu dua tido balik DUNIADAPURKAMA ni.

Hari ni saya kongsikan resepi yang semudah ABC. Saya ni memang cukup suka dengan resepi yang senang-senang tapi sedap...cuma ambik masa untuk menikmatinya sebab kena tunggu siap bakar dan sejukkan. jadi kalau nak buat kuih-kuih jenis gini kena kenyangkan perut dulu..jadi tak delah perut berdondang sayang sementara tunggu kuih boleh dimakan.

Dah lama dah berangan nak buat bingka labu. masuk ni dah 3 kali beli labu dah tapi asyik kantoi jer nak buat. Bila mood malas melanda kerja mudah pun jadi susah.Semua labu yang dibeli dah selamat dibuat masak lemak labu, tumis labu etc..sebab cik abang memang suka menu masakan berasaskan labu kuning..tapi tempohari waktu saya bertemu dengan pakar pemakanan, labu tidak digalakkan dihidangan bersama nasi sebab  ianya mengandungi tinggi karbohidrat dan ianya bukanlah dikategorikan sejenis sayuran .

Resepi bingka labu ni saya tinjau dari dapur Jurnal Resepi Badaria. Memang nampak menggoda bingka labu Kak Badaria ni..Terbuka selera bila tengok gambar bingka labu kak badaria tu...itu yang hati meronta-ronta untuk mencuba.


BINGKA LABU :
Sumber : Jurnal resepi Badaria
Rujukan : Chef Asma


Bahan-bahan:-
Bahan A
300gm tepung gandum
400gm gula halus (kurangkan kepada 350-360gm jika anda guna gula kasar)
120gm majerin
1 1/2 tsp garam

Bahan B
6 biji telur
400ml santan
1200gm labu kuning (buang kulit, kukus dan timbang)
pewarna kuning telur (sy tak bubuh sbb labu tu dah betul2 kuning)


Cara-caranya:-


1. Bahan A dikacau rata sehingga menjadi serbuk
2. Blend bahan-bahan B sehingga halus dan masukkan kedalam periuk/kuali
3. Masukkan bahan A dan kacau rata
4. Kacau sebentar diatas api sehingga agak pekat
5. Tuang kedalam loyang dan bakar 1 jam @ sehingga masak



Pesanan kak Badaria :

1. Sila kurangkan gula sedikit, sukatan gula diatas adalah untuk gula castor. Saya bawak ke ofis this morning, kawan-kawan cakap bingka nie manis. Kurangkan kepada 350gm.

2. Sukatan resepi diatas adalah untuk loyang 10 x 10 ye. Untuk orang nak buat bisness. Kalau setakat nak makan sekeluarga tu buatlah separuh sahaja.

3. Sapu majerin/butter rata dipermukaan loyang. Lapik daun pisang yang dipotong dibawahnya (kalau tak ada boleh guna aluminium foil - saya tak guna apa-apa pun, ok je tak melekat). Baru masukkan adunan dan ratakan permukaan bingka dengan meletakkan sedikit minyak/majerin/butter dan ratakan dgn belakang senduk atau sudu. Ambil sehelai plastik bersih dan guna tapak tangan, tekan-tekan permukaan bingka supaya ia padat. Buanglah plastik tu dan barulah masukkan kedalam oven.





Wednesday, 18 September 2013

BANANA MUFFIN


Assalamualaikum semua...Apa khabar?
peh..peh..pehhhh..dah berkurun tak mengupdate dunia dapur kama..bukan takat bersawang dah..semua benda dah bersarang kat sini. Siap dah ada penyakit lagi blogku ini..apa boleh buat..nak melayan blog ni pun perlukan masa, modal dan tenaga. Pada saya untuk memasukkan sesuatu resepi di blog ni  haruslah dipastikan hidangan itu memenuhi selesa dan citarasa saya sekeluarga. Bukan semua menu yang saya cuba dapat dikongsikan bersama. Biasanya berpuluh resepi dicuba tapi untuk mendapatkan citarasa yang memenuhi kehendak bukannya mudah.Bila experiment lulus di kalangan ahli keluarga baru saya akan kongsikan resepi tersebut di blog ini.  Kesuntukan masa juga membataskan saya untuk berkongsi ilmu di sini tetapi apa-apa pun blog ni amat penting buat saya sebab biasanya blog ni akan dijadikan rujukan saya menghidangkan juadah..

Kali ini saya kongsikan resepi yang semudah membuat cekodok pisang tapi keenakannya alahaiii..tak tau nak cakap apalah. Memang best.Resepi ni saya cedok dari dapur kak Shasha Rahmat... membuatnya memang cepat dan cara menyediakannya amatlah mudah sekali...ibaratnya tak perlu bersabung nyawa untuk menikmati muffin yang lazat ni...

jom kita layan resepi

BANANA MUFFIN
Sumber : Shasha rahmat
Bahan A
1 1/4 tepung gandum
3/4 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp baking powder
1/2 cawan gula
secubit garam
1/2 cawan choc chips
sedikit walnut untuk hiasan



Bahan B:

2 biji telur - dipukul sedikit
1/2 cawan minyak masak / minyak jagung
1 cawan pisang masak (saya menggunakan pisang berangan)
1 tsp esen vanila


Cara :

Panaskan oven bersuhu 180'c.
Dalam mangkuk campurkan semua bahan A dan gaulkan rata.
Masukkan bahan B.
Gaul rata.
Masukkan dalam acuan muffin
Bakar sehingga masak




Friday, 15 March 2013

BISKUT LAPIS CHEESE


Assalamualaikum sahabat semua..malam ni saya nak kongsi satu resepi yang  istimewa yang diperolehi dari sahabat FB yang tinggal nuunn jauh di Sarawak CT Zarith...tapi resepi ni saya skodeng dari sahabat FB juga iaitu Rohaida Rasdi.. blogger Samida74.cam biasa..dah lama terperam resepi, baru hari ni tercapai kudrat untuk menghasilkannya..Mula2 cik abang yang cicip..kata-kata yang keluar darinya.."Wahhhh..sedaplah kek ni..ada rasa nestum". Dan macam biasa jugak..untuk menghasilkannya tak perlu bersabung nyawa..amat sesuai untuk orang seperti saya..Malas Tapi Nak Makan Sedap...



BISKUT LAPIS CHEESE
Sumber : samida74
Rujukan : CT Zarith


BISKUT LAPIS CHEESE

BAHAN-BAHAN :

250gm cream cheese(jenama apa pun) - saya guna Tatura
1/2 tin susu pekat manis yg tinggi tu...
1 bungkus/paket biskut saltcheese (saya guna biskut cheese yang bulat-bulat jenama Julie's)
nestum/oat seckupnya... saya guna nestum


CARA-CARA:

cream cheese yg di biar suhu bilik pukul dgn susu sampai sebati....
1)susun biskut cheese tu dlm bekas yg di lapik plastik atau aluminium foil. Saya guna bekas berbentuk 4 segi (rujuk gambar)
2)ratakan cheese atas biskut td....
3)taburkan nestum/oat td...
4)ulang lagi....proses dgn menyusun biskut td dan sapu cheese...
5,6)setiap lapis tabur oat atau nestum utk rasa yg lebih umphhh...
ulang proses sampai habis...
7)bila dh habis...sejukkan dlm peti sejuk semalaman...
selamat mencuba ye.




Tuesday, 12 March 2013

PUDING LAPIS CENDOL


Lama dah terperap resepi. Tapi almaklumlah dalam keadaan cuaca yang panas berdenting..dapat menikmati menu yang gini rupa memang mengasyikkan.


PUDING LAPIS CENDOL

Lapisan bawah:
500 ml Air
300 ml santan pekat
1 1/2 sudu besar agar2 powder
180 gm gula kastor
1/2 sudu teh garam
500 gm cendol

Cara-cara :
Masukkan semua bahan kecuali cendol.
Masak hingga gula hancur.
Tutup api dan masukkan cendol lalu tuang ke dalam acuan.
Setkan kemudian cakar-cakar dengan garpu sebelum dituang lapisan atas



Lapisan atas :
400 ml air
300 ml santan pekat
1 1/2 sudu agar2 powder
2 biji kuning telur
1 sudu teh choc.emulco
200 gm gula kastor
50 gm gula merah
1/2 sudu teh garam

Cara-cara:
Masak semua bahan sehingga mendidih.
Lapiskan dan tuang ke atas lapisan bawah








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG