Sunday, 2 August 2015

PIE AYAM DAN CENDAWAN



Dah lama terliur dengan menu ni..tapi penyakit M yang kuat melekat kat badan cuma mampu berangan-angan untuk menikmatinya...namun disebabkan keinginan yang tak dapat dibendung lagi..saya gagahkan jugak mengadap dapur menggodek apa-apa bahan yang ada di dapur

Resepi ni saya ambil dari blog Kak Wan @ Citarasawan ..tapi saya ada olah sedikit dengan resepi ni. Apa-apa pun ianya mudah dibuat dan Insyaallah sedap..Bahan-bahan pun boleh di dapati di kedai-kedai runcit



PIE AYAM DAN CENDAWAN

Sumber : Kak Wan
Diolah : Duniadapurkama

Bahan-bahan pastri :

400 g tepung gandum
200g mentega
100 ml air sejuk
1 sudu teh garam



Bahan-bahan inti :

400g ayam kisar @ isi ayam dipotong dadu
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 ulas bawang putih dicincang
1/2 sudu besar lada putih ditumbuk halus
1 sudu besar rempah kurma
150gm cendawan butang segar dihiris
100gm sayur campur sejuk beku (saya x letak)
2 sudu besar tepung gandum
1 helai daun bay jika suka
3 sudu besar mayonis
100 ml susu cair
50 ml minyak masak
gula dan garam secukup rasa

Cara membuat pastri :

Gaul tepung gandum, garam dan mentega dengan hujung jadi sehingga menjadi serbuk roti
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh
wrap dengan plastik
Simpan dalam peti sejuk selama 20 minit

Cara membuat inti :

Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu
Masukkan lada putih
Tumiskan sebentar
Masukkan rempah kurma yanag dibancuh dengan sedikit air
Tumis sehingga agak garing
Masukkan ayam, cendawan, daun bay dan tepung gandum yang dibancuh dengan sedikit air
Apabila ayam hampir masak masukkan sayur campur, susu cair dan rasakan dengan garam dan gula
Angkat dan gaul dengan mayonis

Cara membentuk :

Canaikan pastri setebal 2mm
Bentukkan ke dalam acuan pai
Masukkan inti
Tindih dengan baki doh pastri tadi
Rapikan keliling doh dengan garpu
Sapu dengan kuning telur
Bakar dengan api 160c sehingga masak










Saturday, 1 August 2015

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

Assalamualaikum..

Seperti biasa..terlalu lama tidak bersiaran..Kebetulan hari ni saya ada terima tempahan untuk membuat agar-agar sempena jamun hari raya di masjid di tempat saya tinggal. Jenuh memikir agar-agar apa yang simple tapi best...Kalau bab kuih-kuih melayu ni memang dah tak cari orang lain dah nak dijadikan rujukan..terus terjah ke dapur  Kak Yatie. Skodeng punya skodeng nampak satu resepi ni yang mudah dan nampak macam sedap.Kak Yatie pun dapat resepi ni dari sahabat blogger dan sahabat FB saya iaitu Nadz@Cute Oven..kebetulan semua bahan-bahan yang diperlukan ada di dapur..tak payah pikir lama-lama..apa lagi terus jelah serbu dapur untuk projek melengkung



AGAR-AGAR SANTAN
Sumber : Kak Yatie @Sinar Kehidupan
Rujukan : Nadz@Cute Oven

Bahan-bahan :
  • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm  
  • 1 liter air (4 cawan) 
  • 1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm) 
  • 1/4 cwn gula pasir 
  • 250 ml santan pekat (Yatie guna 100 ml santan pekat kara dan selebihnya tambahkan air) 
  • 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu 
  • Secubit garam  
  • 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan


Cara-cara:  
  1. Masak gula melaka yg diracik halus, gula pasir bersama 1 cwn air. Masukkan daun pandan yg di simpul. Masak hingga didih dan sentiasa di kacau. Bila dah siap tapiskan dan jadikan jumlahnya 2 cawan.  (Guna air yg dari 4 cwn tu ya)
  1. Dalam periuk bersih, masak 2 cawan air bersama dngn serbuk agar2. Masak hingga mendidih.  
  1. Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah di kacau hingga didih.  
  1. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.   
  1. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.  
  1. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...


TIPS DAN NOTA NAZ:  
  • Banyak orang yang tertanya-tanya kenapa bila membuat agar-agar santan, tidak mendapat 2 lapisan seperti yang sepatutnya walaupun masing-masing selalunya dah ikut betul-betul resepi yang mereka guna. Jadi, tipsnya ialah selepas memasukkan santan ke dalam periuk, biar adunan menggelegak lama sikit dalam 1 minit atau lebih. Ataupun, selepas masukkan santan, bila adunan mula mengelegak, kuatkan api dapur hingga adunan mengelegak kuat. Tapi kena hati-hati jangan sampai adunan membuak dan melimpah keluar dari periuk. Kacau-kacau adunan dalam 1 minit. Insyallah..confirm anda akan mendapat hasil agar-agar yang mempunyai 2 lapisan selepas keras nanti.  
  • Kalau yang suka lapisan santan tu nipis jer, kurangkan kuantiti santan di dalam resepi ye. Nanti dapatlah lapisan santan (yang bahagian atas tu), nipis sikit berbanding dengan bahagian bawahnya.






        Wednesday, 22 January 2014

        IKAN SALMON BAKAR LADA HITAM






        Kalau tengok pada gambar tarikh saya buat menu ni 4hb12 2012..lama tu..bila selak-selak file gambar lama-lama menu ni belum lagi dikongsi bersama kawan-kawan semua...tapi saya masih ingat lagi..komen anak-anak tentang hidangan ikan salmon bakar ni.."Umie..sedap sangatlah..esok buat lagi ye"..dan tak lupa jugak..waktu sesi ambik gambar..memang tengah hujan selebat-lebatnya dengan dentuman petir dan guruh..yang pasti saya masih lagi terbayang-bayang keenakan ikan salmon bakar ni


        IKAN SALMON BAKAR LADA HITAM


        2 Keping ikan salmon
        5 ulas bawang putih
        1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
        1 sudu teh oregano kering
        garam secukup rasa

        Cara-cara:
        Bersihkan ikan
        Gaul dengan semua bahan di atas
        Peram selama 1/2 jam
        Bakar sehingga masak
        Siap untuk dihidangkan






        Tuesday, 21 January 2014

        AYAM PERCIK



        Tu dia..mood rajin sedang melanda..rajin masak, rajin memblog tp yang sentiasa rajin tak pernah malas adalah MAKAN..kan seronok kalau sekali sekala datang mood malas makan...dapat  buang sekilo dua  lemak dalam badan..best tu..angan-angan yang tah bila akan menjadi kenyataan.

        Copy & paste dari dapur kak yah. Sedappp sekali..tak mampu berkata apa-apa.. nak tau rasanya..sudi-sudikanlah mencubanya sendiri..sangat mudah penyediaannya..dan yang pastinya berbaloi


        AYAM PERCIK
        Sumber : Kak Yah



        Bahan
        Setengah ekor ayam (ayam kecil)
        6 ulas bawang merah
        2 ulas bawang putih
        Sedikit halia
        1 sudu besar  air asam jawa
        garam secukup rasa

        Blender bawang merah, putih dan halia dengan sedikit air dan digaulkan kedalam ayam bersama garam dan  air asam jawa . Masaklah dengan api yang perlahan(kecil) sehingga mendidih dan kita lihat ayam hampir masak.



        Bahan Kuah
        7 ulas bawang merah
        2 ulas bawang putih
        Sedikit halia
        2 batang serai
        1 sudu besar air asam jawa
        1 1/2 cawan santan pekat
        1 sudu besar tepung beras kalau tiada guna tepung jagung pun okey  (dibancuh dengan sedikit air) kalau kuah tak pekat boleh tambah lagi
        Gula dan garam

        Bawang merah, putih dan halia diblender dengan air yang sedikit.
        Masak santan di atas api dan dimasukkan bahan blender tadi bersama air asam jawa, serai yang telah diketuk, bancuhan air tepung beras dan gula dan garam.  Masaklah sehingga kuah pekat.  Angkat.

        Masaklah ayam tadi diatas pan dengan minyak yang sedikit (macam buat burger tu)
        Balik-balikkan ayam nampak sedikit hangit. Curahkan kuah tadi diatas ayam tersebut dan balik-balikkan ayam tersebut dalam pan kita itu.  Biar kuah sebati dengan ayam. Angkat dan curahkan lebihan kuah ke atas ayam kita.

        Sunday, 19 January 2014

        TALAM SRIMUKA DELIMA

        Dikutip dari blog Kak Yatie...ya aduiii..-.deboomm sedapnya tak terkata..2 hari berturut-turut membuatnya. Kali pertama buat cam x cukup jer, selang esok hari menggodek dapur lagi. Makan sampai puas..cuma delima saya berwarna hijau..patutnya delima warna merahkan? tapi xpelah..apa2 pun rasa memang best. Kak Yatie..cam biasa ye..copy paste yek..

        TALAM SRIMUKA DELIMA
        Sumber : Kak Yatie
        Rujukan : Chef Asma



        LAPISAN BAWAH:(loyang 10x10x2")

        • 500 gm Beras Pulut
        • 300 ml Santan Pekat
        • 300 ml Air
        • 2 sudu kecil Garam
        • 20 gm Sagu kecil- rendam dgn air & pewarna merah/pink dan toskan - saya guna pewarna hijau

        Cara-cara :
        Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
        Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
        Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
        Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
        Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.




        LAPISAN ATAS :

        • 250 gm gula kastor/halus
        • 100 gm tepung kastard
        • 400 ml santan pekat
        • 400 ml Air
        • 4 biji telur
        • 1/2 sudu kecil garam
        • Beberapa titik Esen Vanilla
        • Pewarna Kuning
        Cara-cara:
        Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas) dan tapiskan.
        Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
        Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
        Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.





        Saturday, 21 September 2013

        BINGKA LABU


        Bertemu kembali...sementara ada mood memblog jadi layan jerlah. Bukan selalu ada mood yang gini rupa..antara bermood dengan tak bermood..banyak yang tak bermood memblog. Jadi kita layan jerlah blog ni sementara dia celik..mau2 dalam seminggu dua tido balik DUNIADAPURKAMA ni.

        Hari ni saya kongsikan resepi yang semudah ABC. Saya ni memang cukup suka dengan resepi yang senang-senang tapi sedap...cuma ambik masa untuk menikmatinya sebab kena tunggu siap bakar dan sejukkan. jadi kalau nak buat kuih-kuih jenis gini kena kenyangkan perut dulu..jadi tak delah perut berdondang sayang sementara tunggu kuih boleh dimakan.

        Dah lama dah berangan nak buat bingka labu. masuk ni dah 3 kali beli labu dah tapi asyik kantoi jer nak buat. Bila mood malas melanda kerja mudah pun jadi susah.Semua labu yang dibeli dah selamat dibuat masak lemak labu, tumis labu etc..sebab cik abang memang suka menu masakan berasaskan labu kuning..tapi tempohari waktu saya bertemu dengan pakar pemakanan, labu tidak digalakkan dihidangan bersama nasi sebab  ianya mengandungi tinggi karbohidrat dan ianya bukanlah dikategorikan sejenis sayuran .

        Resepi bingka labu ni saya tinjau dari dapur Jurnal Resepi Badaria. Memang nampak menggoda bingka labu Kak Badaria ni..Terbuka selera bila tengok gambar bingka labu kak badaria tu...itu yang hati meronta-ronta untuk mencuba.


        BINGKA LABU :
        Sumber : Jurnal resepi Badaria
        Rujukan : Chef Asma


        Bahan-bahan:-
        Bahan A
        300gm tepung gandum
        400gm gula halus (kurangkan kepada 350-360gm jika anda guna gula kasar)
        120gm majerin
        1 1/2 tsp garam

        Bahan B
        6 biji telur
        400ml santan
        1200gm labu kuning (buang kulit, kukus dan timbang)
        pewarna kuning telur (sy tak bubuh sbb labu tu dah betul2 kuning)


        Cara-caranya:-


        1. Bahan A dikacau rata sehingga menjadi serbuk
        2. Blend bahan-bahan B sehingga halus dan masukkan kedalam periuk/kuali
        3. Masukkan bahan A dan kacau rata
        4. Kacau sebentar diatas api sehingga agak pekat
        5. Tuang kedalam loyang dan bakar 1 jam @ sehingga masak



        Pesanan kak Badaria :

        1. Sila kurangkan gula sedikit, sukatan gula diatas adalah untuk gula castor. Saya bawak ke ofis this morning, kawan-kawan cakap bingka nie manis. Kurangkan kepada 350gm.

        2. Sukatan resepi diatas adalah untuk loyang 10 x 10 ye. Untuk orang nak buat bisness. Kalau setakat nak makan sekeluarga tu buatlah separuh sahaja.

        3. Sapu majerin/butter rata dipermukaan loyang. Lapik daun pisang yang dipotong dibawahnya (kalau tak ada boleh guna aluminium foil - saya tak guna apa-apa pun, ok je tak melekat). Baru masukkan adunan dan ratakan permukaan bingka dengan meletakkan sedikit minyak/majerin/butter dan ratakan dgn belakang senduk atau sudu. Ambil sehelai plastik bersih dan guna tapak tangan, tekan-tekan permukaan bingka supaya ia padat. Buanglah plastik tu dan barulah masukkan kedalam oven.





        Wednesday, 18 September 2013

        BANANA MUFFIN


        Assalamualaikum semua...Apa khabar?
        peh..peh..pehhhh..dah berkurun tak mengupdate dunia dapur kama..bukan takat bersawang dah..semua benda dah bersarang kat sini. Siap dah ada penyakit lagi blogku ini..apa boleh buat..nak melayan blog ni pun perlukan masa, modal dan tenaga. Pada saya untuk memasukkan sesuatu resepi di blog ni  haruslah dipastikan hidangan itu memenuhi selesa dan citarasa saya sekeluarga. Bukan semua menu yang saya cuba dapat dikongsikan bersama. Biasanya berpuluh resepi dicuba tapi untuk mendapatkan citarasa yang memenuhi kehendak bukannya mudah.Bila experiment lulus di kalangan ahli keluarga baru saya akan kongsikan resepi tersebut di blog ini.  Kesuntukan masa juga membataskan saya untuk berkongsi ilmu di sini tetapi apa-apa pun blog ni amat penting buat saya sebab biasanya blog ni akan dijadikan rujukan saya menghidangkan juadah..

        Kali ini saya kongsikan resepi yang semudah membuat cekodok pisang tapi keenakannya alahaiii..tak tau nak cakap apalah. Memang best.Resepi ni saya cedok dari dapur kak Shasha Rahmat... membuatnya memang cepat dan cara menyediakannya amatlah mudah sekali...ibaratnya tak perlu bersabung nyawa untuk menikmati muffin yang lazat ni...

        jom kita layan resepi

        BANANA MUFFIN
        Sumber : Shasha rahmat
        Bahan A
        1 1/4 tepung gandum
        3/4 tsp soda bikarbonat
        1/2 tsp baking powder
        1/2 cawan gula
        secubit garam
        1/2 cawan choc chips
        sedikit walnut untuk hiasan



        Bahan B:

        2 biji telur - dipukul sedikit
        1/2 cawan minyak masak / minyak jagung
        1 cawan pisang masak (saya menggunakan pisang berangan)
        1 tsp esen vanila


        Cara :

        Panaskan oven bersuhu 180'c.
        Dalam mangkuk campurkan semua bahan A dan gaulkan rata.
        Masukkan bahan B.
        Gaul rata.
        Masukkan dalam acuan muffin
        Bakar sehingga masak




        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

        RAKAN BERSEMBANG