Tuesday, 23 October 2018

CRISPY WAFFLES




resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 biji telur A
1 cawan tepung serbaguna/gandum
2 sudu kecil baking powder
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan butter yg dicairkan
1 1/2 sudu besar gula castor
1/2 sudu kecil vanila


Cara:
Panaskan waffle maker.
Ayak tepung bersama baking powder.
Pukul telur hingga betul-betul kembang.
Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.
Apabila waffle maker dah panas, masukkan sesenduk adunan/batter dan ratakan.
Tutup penutup waffle maker dan masak sehingga waffle masak (golden brown/keemasan)
Hidangkan panas bersama jem atau madu atau juga bersama aiskrim mengikut kesukaan masing-masing.


Sunday, 21 October 2018

BINGKA UBI

Atas permintaan seorang sahabat..minta buatkan bingka ubi..ku gagahkan jugak menggodek dapur
Memang dah lama x buat..dulu masa tengah aktif meniaga kuih talam..ni antara fav menu customer




BINGKA UBI

Bahan2:
1800gm ubi kayu kuning (siap parut)
500 ml santan pekat
400 ml air paip
450 gm gula castor(guna gula pasir jer)
50 gm susu powder
80 gm marjerin
1 1/2 sudu teh garam


Cara membuatnya:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk
Kacau sengan api sederhana sehingga naik wap dan agak2 pekat
Masukkan ke dalam loyang
Bakar sehingga kekuningan


Saturday, 13 October 2018

BINGKA JAGUNG CHEF ASMA



Bingka Jagung( loyang 10 inci x 10 inci x 3 inci)
Kredit : chef asma

Bahan - bahan :

( A)
500 gm tepung gandum
400 gm gula pasir
1 sudu kecil garam halus
3 sudu besar margarine
500 ml santan pekat ( gred B) / santan kotak
1 liter air
6 biji telur gred " A"
2 @ 1 tongkol isi jagung- yg dah direbus pun boleh @ Setengah tin sweet corn

(B)

1 tongkol isi jagung segar
Sedikit pewarna kuning lemon + egg yellow
Sedikit perasa kordial jagung " Double Lion"
(klu tak buh kordial pun boleh..klu buh lagi bau wangi)

Caranya:

1. Satukan semua bahan A..Kisar sekejap. Buh pewarna & kordial jagung.
2.Sapu loyang dgn majerin, klu nak lapik dgn kertas " parthment paper" pun boleh.
3. Tuangkan kedlm loyang & buh isi jagung tongkol atas permukaan..kacau kasi sebati.
4.Bakar dlm oven suhu 160 C selama 1 jam 20 minit.( 1 jam bingka dah masak..kasi lebih sikit supaya garing)
5.Sejukkan..lepas 3 jam baru potong..emmmm sedap..sedap...cepat buat..

Note: Klu nak nipis sikit boleh guna loyang 12 inci x 12 inci x 2 setengah inci

Thursday, 11 October 2018

WALNUT CHEESE CAKE


Bahan:
Loyang saiz 8 inci
Base :
Bahan:
1/2 paket biskut marie munchy perisa asli 300g (sy guna perasa kopi)
1/2 paket buttercup .
Cara:
1. Hancurkan biskut. Tumbuk biskut dengan lesung. Pastikan tidak terlalu lumat. JANGAN kisar halus.
2. Gaulkan biskut yang telah di hancurkan dengan buttercup yang telah lembik.
3. Pastikan sebati.
5. Masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan.
6. Biarkan seketika.


Layer Cheese Cake:
Bahan:
1. Cream Cheese Jenama Fatura 500g (pastikan telah dilembikkan)
2. 200ml whiping cream jenama Anchor
3. 2 biji telur gred C (dibuang pusat)
3. Satu sudu kecil (sudu teh) sunquit- untuk bagi masam sikit. Nak letak perahan lemon juga boleh.
4. Satu sudu kecik (sudu teh) esen vanila
5. 100gm gula perang
Cara :
1. Masukkan cheese cream, whiping cream, gula kastor, esen vanila, dan sunquit.
2. Putar sehingga sebati.
3. Masukkan sebiji demi sebiji telur dan pukul lagi adunan. (Pastikan jangan terlalu lama adunan di pukul. Cukup sekadar sebati sahaja.)
4. Masukkan adunan yang telah siap ke dalam loyang yang mempunyai base tadi.
5. Bakar dalam oven dengan kepanasan 150 darjah celcius sehingga masak (lebih kurang 45 minit-1jam)
6. Biarkan kek seketika di dlm oven supaya kek tak terkejut dan merekah secara mendadak.
7. Bila dah sejuk, tuang topping ke atas kek, masukkan ke dalam peti sejuk.
8. Sedia untuk di hidang.

Topping :
4 sudu besar butter
1/2 cawan gula perang
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis (tidak letak)
1/4 cawan heavy cream
1 3/4 cawan walnut
secubit garam
Cara :
Cairkan gula perang
Masukkan butter, kulit kayu manis dan garam
kacau sehingga butter cair
masukkan walnut
kacau rata
masukkan heavy cream
kacau sehingga rata dan sebati
Kredit : resepi gabungan blog suriya sunflower & delish

PANDAN OGURA CAKE



PANDAN OGURA CAKE
Sumber : iposedessert
Bahan2nya:
A
5 biji kuning telur, gred A
1 biji telur, gred A
65g minyak jagung
1/4 sk garam
80ml santan pekat
1sk pes pandan

B
65g tepung superfine, diayak

C
5 biji putih telur
80g gula kaster
1/4 sk cream of tartar (tak letak)




Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang bersaiz 9 inci, gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Satukan semua bahan A dalam mangkuk. Pukul hingga berbuih & kembang. Masukkan bahan B, pukul lagi hingga sebati. Ketepikan.

3. Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur dari bahan C hingga berbuih. Masukkan cream of tartar, pukul lagi.

4. Kemudian, masukkan gula sedikit demi sedikit & pukul hingga adunan putih telur kembang, bila diterbalikkan tidak jatuh.

5. Masukkan 1/2 adunan putih telur kedalam adunan kuning telur (langkah 2) tadi. Kaup balikkan. Kemudian, masukkan lagi baki adunan putih telur & kaup balikkan hingga sebati.

6. Tuang adunan kek kedalam loyang yang telah disediakan & bakar selama 45 minit pada suhu 170C menggunakan kaedah steambath. Keluarkan kek dari acuan bila sudah masak. Sejukkan sepenuhnya atas wirerack.

Wednesday, 10 October 2018

CHOCOLATE BROWNIES CHEESE CAKE






Bahan untuk adunan brownies:
115g ketulan dark coklat atau bittersweet coklat
115g (1/2 cawan) mentega tak bergaram (unsalted butter)
150g (3/4 cawan) gula perang
2 biji telur
50g (1/2 cawan) tepung gandum

Bahan untuk adunan cheese:
1 biji telur
225g (1 cawan) cream cheese
50g (1/4 cawan) gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk adunan cheesecake:

Pukul telur di dalam mangkuk dan tambah cream cheese, gula dan esen vanilla.
Pukul sehingga lembut dan berkrim.




Cara-cara untuk membuat brownies:

Panaskan oven pada suhu 160C. Griskan dulang bersaiz 8 inci x 8 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas minyak atau parchment paper.
Panaskan air di dalam periuk kecil sehingga mendidih dan letak mangkuk tahan panas yang besar menutupi permukaan periuk.
Masukkan ketulan coklat yang dicincang kasar dan mentega kemudian kacau sehingga cair dan sebati.
Apabila sudah cair, angkat mangkuk dari periuk air mendidih tadi dan kacau seketika sambil memasukkan gula kastor.
Masukkan pula telur sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
Masukkan tepung dan kacau dengan perlahan-lahan.
Tuang 2/3 adunan brownies di dalam dulang dan ratakan. Kemudian tuang pula adunan cheesecake di atas lapisan atas brownies coklat dan sudukan baki 1/3 adunan brownies tadi dan tuang di atas lapisan cheese dalam jarak bertompok. Gunakan lidi dan swirl supaya mendapat corak seperti marble.
Bakar selama 30-35 minit atau sehingga kek 'set' di bahagian tengah.
Sejukkan dan kemudian keluarkan untuk dipotong kepada ketulan kecil.

Tips:
Sejukkan di dalam peti ais supaya kek betul-betul set sebelum dipotong.

Kredit : iresepi

Monday, 16 October 2017

CHILLED PEACH CHEESECAKE





Sungguh..saya suka kek ni..mana2 resepi yang saya suka dan menepati citarasa saya akan saya
kongsikan bersama..bukan semesti kita mencuba resepi akan menjadi..banyak ragam dan kerenahnya..nak2 lagi resepi yang pelik2..mencuba tak cukup sekali..biasa berulangkali mencuba sehingga menjadi

Resepi ni saya ambil dari dapur pakar masak Kak Wan..banyak hasil air tangan beliau yg menjadi rujukan saya..biasanya InsyaAllah menjadi

CHILLED PEACH CHEESECAKE
Sumber :Kak Wan


Bahan Base:

250gm digestive biskut
100gm butter dicairkan


Cara membuatnya :

Kisar biskut sehingga halus
Masukkan mentega cair
Gaul rata
Masukkan dalam loyang
Tekan sehingga padat
Simpan dalam peti sejuk selama 20 minit


Adunan Cheese:

250gm krim keju
90gm gula kastor
1 tin buah peach (asingkan sirap dan buah) 120gm buah peach potong dadu
100 ml sirap peach
1 12/2 sudu besar gelatin halal
50ml air
1 sudu besar jus lemon
200 gm anchor whip cream

Cara membuatnya:

Masukkan air dalam bekas
Campurkan dengan gelatin
Biarkan selama 2 minit sehingga gelatin kembang
Panaskan gelatin menggunakan kaedah double boiler sehingga larut
Angkat dan masukkan sirap peach
Ketepikan
Pukul Whip krim sehingga kembang
Masukkan jus lemon
Ketepikan
Pukul Krim keju dan gula sehingga rata
Masukkan gelatin
Putar sehingga rata dan tidak berketul-ketul
Masukkan whp krim
Gaul menggunakan kaedah kaup balik
Masukkan buah peach yang dipotong dadu
Masukkan adunan ke atas base
Susun buah peach di atas adunan
Sejukkan dalam peti sejuk selama 4 jam @ semalaman
Siram dengan lapisan jeli
Biarkan jeli beku


Lapisan Jeli :

2 sudu besar jeli segera
2 sudu besar gula
250ml air

Cara membuatnya:

Masukkan jeli, gula dan air dalam periuk
Masak sehingga mendidih
Apabila suam tuang ke atas cheese














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG