Saya dah xleh nak cerita panjang. Dah pukul 11.30pm. Mata dah ngatukk sgt2. Pinggang dah sakit (x cukup minum susu). Meh kita layan jerlah resepi:
ALMOND TREASURE:
Sumber: Chef Zubaidah
(Majalah Rasa October 2010)
Diolah oleh DUNIADAPURKAMA
Bahan2:
Bahan A:
160g mentega
90g gula kastor
1 biji kuning telur (saya x letak)
2 sudu teh cappucino emulco (saya guna coffee emulco)
Bahan B:
50g bubble rise - kisar
50g confleks - kisar
200g tepung naik sendiri
1/2 sudu besar serbuk koko

Milo cereal (Chef x letak tapi saya letak)
Hiasan:
Badan Nib
Coklat masakan
Cara membuatnya:
Sebatikan A.
Masukkan semua bahan B.
Bulatkan dengan anggaran 1/2 sudu teh.
Isikan inti.
Celup ke dalam putih telur
Golekkan ke dalam badan nib
Bakar sehingga masak.
Setelah sejuk celup kedalam coklat masakan.
Masukkan kedalam cawan kertas.
TIPS:
Untuk biskut tahan lama, bakar guna suhu rendah (130 -140 darjah sehingga biskut betul2 masak (rangup) lebih kurang 30 - 45 minit)
No comments:
Post a Comment