Wednesday, 13 July 2011

CHOC MOIST (MUNIRAH BAHARUM)

Kek nie memang popular...sgt2 popular. Carta teratas. Disebabkan kesedapannya...Asal sebut kek coklat lembab terus teringat Puan Munirah. Selain kek coklat nie..Puan Munirah juga popular dengan kek caremal...

OK x yah panjang cerita...
Adapun kek ini dibuat adalah sempena hari lahir cik abang yang ke??? entah saya pun xtau. Terlupa lak. Tanya anak2 nak buatkan ayah kek apa. Diaorg minta buatkan choc cake. Apalagi, buatlah kek yang paling senang dalam dunia. Xyah pikir nak pukul mentega sampai kembang...just humban2 jer...kacau2..kukus. Sedap lagi tu...sapa yang x nak buat. Kalau tengah datang penyakit "M" pun boleh gagahkan buat ler...
Lagipun resepi dah set kat kepala..x yah nak tercari2 kat kitab...

Dah x larat nak taip lagi...tangan dah mengigil (overdos minum kopi 3 in 1 - x serik2 lagi minum kopi tu..)
Jom layan jom

CHOC MOIST CAKE
Sumber : PUAN MUNIRAH BAHARUM
Peralatan : loyang bersaiz 9" berlapikkan aluminium foil @ sapu dengan marjerin

Bahan Kek :
Bahan A:
1 cawan gula
1 cawan koko
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair
1 cawan minyak


Cara:
#Satukan semua bahan A.
Masakkan sehingga gula larut
Biarkan sejuk.


Bahan B:
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Cara:
#Satukan Bahan B.

Bahan C:
4 biji telur

Cara:
# Blender bahan C

Cara membuatnya :
Panaskan pengukus dahulu.
Campurkan semua bahan di atas
Tapis
Kukus sehingga masak (1jam)
Setelah sejuk, hias dengan choc ganashe.









Choc Ganashe:
500gm coklat masakan
300gm whipping cream
30gm marjerin

Cara membuatnya:
Satukan semua bahan diatas
Panaskan menggunakan kaedah "double boiler" sehingga cair
Biarkan sejuk  dan pekat (lebih kurang sehari)
Hias diatas kek

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG