Tuesday 19 July 2011

BISKUT SNOW ALMOND

SNOW ALMOND COOKIES

Badam salji @ Salji Badam? Mana2 pun bolehlah. Apa yang penting...biskut nie memang sedap. Antara biskut favorite sejak tahun 2007. Berjaya mengalahkan Almod London. Tapi apa2 biskut yang berasaskan coklat memang menjadi kegemaran ramai. Betul x?
Hari nie hari yang terlalu sibuk, xleh nak berceloteh. Letih + mengatuk = nak zzZZzz... Kepala dah kat awang2an... Apa2 pun biskut nie memang sedap...

Kita layan dulu resepi...

SNOW ALMOND:
Bahan A:
220g mentega
1sudu besar shortening
50g gula kastor
1sudu teh coffee emulco
1 sudu teh esen vanilla
1 biji kuning telur

Bahan B:
220g tepung gandum
50g nestum dikisar
2 sudu besar susu tepung
70g tepung ubi
40g serbuk badam

Bahan hiasan :
Serbuk roti
coklat masakan

Cara menyediakan:
Pukul bahan A sehingga sebati dan rata.
Masukkan bahan B kedalam adunan A sedikit demi sedikit.
Uli dan canaikan.
Terapkan ikut bentuk kesukaan.
Bakar sehingga masak
Setelah sejuk, celup ke dalam coklat masakan.
Golekkan dalam serbuk roti.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG