Sunday, 2 September 2012

SHEPHERD'S PIE

Dah lama sangat teringin nak makan Shepherd pie ni..tapi disebabkan kemalasan yang tak boleh ditolong lagi..jadi resepi ni ikut tido sekali...Kebetulan, baru-baru ni saya ada beli casserole, semangat mula kembali berkobar...pertama disebabkan memang teringin sangat nak makan pie ni dan yang kedua sebab teringin sangat nak mencuba casserole baru...

Ada kisah disebalik Shepherd Pie ni...selepas siap pie di bakar, posing dan dingap..adalah sisa dalam 1/2 bekas lagi..Kebetulan ada anak-anak jiran datang bermain dengan anak saya di rumah. Saya pun offer diaorang makan pie ni. Saya hidangankan dalam 1 sudu besar...Mula-mula diaorang kata OK, tapi bila mereka tengok lain macam jer pie ni, macam nak cabut lari...dah mencebik-cebik bibir geli tengok hidangan ni...saya cakap..rasa dulu. Kalau tak suka, tak pe..tapi kalau suka nanti acik tambah lagi. Macam terpaksa diaorang masuk mulut, tapppiiii...bila sekali suap....hehehehe...mereka minta tambah...tambah..dan tambah..sampai habis licin...

Adapun, resepi ni saya skodeng dari dapur  Kak Penyulawa. Dari pandang kali pertama, hati sudah tergoda...sentiasa dalam ingatan..hari ni baru tertunai hajat..tapppiii..memang tak nyesal mencuba..sedapp beb.

Kak Penyulawa..saya copy 100% dari dapur kak ye..maklumlah hati dah malam ni, mata dah nak zzz..(alasan yang kukuh -sebenarnya disebabkan kemalasan yang sungguh megganazzz)

Untuk pengetahuan, inti ni ada 2 versi..satu inti daging dan satu lagi inti ayam..jadi pilihlah mana-mana mengikut citarasa masing-masing. Saya guna inti ayam disebabkan suami saya tak makan daging...

Kalau nak lebih jelas boleh klik DI SINI...kak Penyulawa ada kongsikan step by step lagi cara membuatnya..terang lagi nyata...


SHEPHERD'S PIE

Sumber : Kak Penyulawa

Inti daging cincang
400 gm minced beef
1 sausage - sliced
1 1/2 labu bawang besar - diced
2 ulas bwg putih - crushed n chopped
4 tbsps chilli sauce
2 stalks celery - diced
capsicum - diced
chopped button mushroom
grated carrot

heat oil, saute onion and garlic to tender. add chilli sauce, mix well. add mince beef bring to cook. add mushroom, celery, capsicum and carrot. season in salt to taste.



Inti ayam cincang
400 gm ayam cincang
1 1/2 labu bawang besar - diced
2 ulas bwg putih - crushed n chopped
4 tbsps chilli sauce
2 stalks celery - diced
1 red chilli - sliced
chopped button mushroom
grated carrot

heat oil, saute onion and garlic to tender. add chilli sauce, mix well. add mince chicken bring to cook. add mushroom, celery, chilli and carrot. season in salt to taste.



Kentang Putar (Whipped Potato)
600 gm - peeled, boiled until tender, mashed
1 cup uht whip cream
salt to taste
2 tsps pepper

combine all ingredients, whip til smooth mixture is formed.

Cara menyediakan:
spread filling evenly in a deep glass baking dish.
spread on top with whipped potato.
sprinkle with cheese if desire. bake 180 celcius for 30 minutes or when topping turns brownish...






1 comment:

  1. Amboiii..sedapnyer shepherd pie...nyum nyummmm...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG