Friday, 7 September 2012

MEEHOON SINGAPORE



Alhamdulillah...kenyang dahhhh..dah lama teringin nak makan meehoon Singapore...kenapa dipanggil meehoon Singapore..Wallahualam...xpasti pulak saya..apa yang pasti meehoon nie memang warna putih, xde dibubuh kicap...

Tak mau coloteh panjang..hidung dah sumbat teruk, batuk tak berhenti..nak layan tido lak lepas ni...sebelum tu kita layan meehoon Singapore ni dulu ye..


MEE HOON SINGAPORE


Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon -rendam sehingga lembut

Bahan A:
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar udang kering

Cara:
Tumbuk semua bahan di atas sehingga lumat

Bahan B:
10 ekor udang - buang kulit
1 mangkuk isi ayam - potong kecik
10 batang daun kucai
segenggam touge
3 batang daun sawi
1 biji kiub ayam
garam
gula
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan hiasan:
1 biji telur - goreng dadar
1 biji cili merah - potong
1 batang daun sup dan daun bawang- potong
bawang goreng





Cara:
Panaskan minyak
Tumis bahan A sehingga naik bau
Setelah itu, masukkan isi ayajm dan udang
Tumiskan lagi
Tambah sedikit air
Masukkan meehoon
Kacau rata
Masukkan garam, gula dan kiub ayam
kacau sebati
Akhir sekali masukkan sayur-sayuran
Kacau sehingga sayur-sayur layu
Rasakan garam dan gula..
Siap untuk dihiadangkan
Tabur dengan bahan hiasan





2 comments:

  1. Ooo kak...Rahel ada bawak pinggan kosong ni...nak ambik meehon goreng
    A...sedap tu...

    ReplyDelete
  2. salam kama..
    saya pernah juga buat bihun goreng cam gini,memang sedap sangat....biasanya mkn bihun yg merah@ hitam je....kalau yg nie ada rasa2 ladan hitam sikt kan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG