Saturday, 1 September 2012

KETAM LEMAK CILI API DENGAN PUCUK UBI



Anak-anak teringin makan ketam...ada kawan bagitau, kalau nak beli ketamsebaiknya diwaktu bulan mengambang, waktu tu ketam penuh isi..sedang cantiklah waktu ni..bulan tengah mengambang penuh, apa lagi ajak hubby gi cari ketam..demi nak cari ketam penuh isi, timbang guna 2 tangan, mana lagi berat..cik abang cakap biar kecik tapi berat, jangan besar tapi ringan..ketam tak de isi...

Sungguh...rasanya mau lebih 10 tahun saya tak masak ketam dan menikmati hidangan ketam...sampai nak masak ketam pun saya terlupa teknik nak menyiang ketam...perlu ke penyepit ketam dan semua kaki2 ketam tu dipotong dari badan...tanya hubby..dia cakap potong penyepit jer....kaki-kaki lain biarkan je melekat kat badan.saya pun ikut jerlah cakap cik abang..nak rujuk kat tenet..xdan..perut dah lapar sangat..maklumlah seharian x makan. Membersihkan segala macam khazanah bengkel (loyang, pinggan, cawan, acuan yang kecik) setengah hari suntuk. Hari tukan saya buat sedikit renovation di bengkel..sekarang dah beres semuanya. Jadi, nak bagi bengkel tu cun, kemas dan molek..kenalah susun atur sebaik mungkin dan buang mana2 barang yang tak diingini.


Berbalik kepada kisah sang ketam tadi, proses menyiang dah beres..tiba giliran memasak lak..semua dah settel..segala macam ramuan dan ketam dah selamat masuk dalam periuk..dah mendidih pun...tetiba datang cik abang ke dapur..gitau masak ketam kena lama skit sebab nanti ketam tak masak..iye ke? waahhhh..kena tahan lagi perut ni..sabar ye cik perut...kena tunggu beberapa minit lagi dalam periuk nak bagi segala isi perut ketam betul2 masak...

Alhamdulillah..segala dah beres..sebelum dingap..ketam kena posing dulu...cepat2..ambik gambo..nak masuk blog dan FB ni..nak bagi seluruh dunia ari ni saya masak special...

Sekarang..tiba masak nak menerkam sang ketam..cik abag tanya..camne nak makan nie? terlupa lak tadi sebelum masak ketam kena potong dua..pulak dahhhh..xpe saya masih ingat lagi masa arwah mak masak ketam, tak de pulak dipotong dua...kopek jer cengkerang tu...selamat dah ke dalam perut

Argghhh..Alhamdulillahhhh..kenyang dah...jom layan



KETAM MASAK LEMAK CILI API DENGAN PUCUK UBI

BAHAN
Bahan A:
20 tangkai cili api (kalau tak suka pedas boleh kurangkan)
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 batang serai (titik)

Tumbuk halus semua bahan diatas kecuali serai.

Bahan B :
10 ekor ketam
250ml santan pekat
500 ml santan cair
1 keping asam keping (optional - saya x letak)
garam
gula

Bahan C:
Pucuk ubi - rebus sehingga lembut, toskan

CARA MEMASAK:
Masukkan bahan A, santan cair dan asam keping ke dalam periuk
Didihkan
Setelah mendidih masukkan ketam
Tambah dengan garam dan gula secukup rasa
Didihkan
Masukkan santan pekat dan daun pucuk ubi
Masak sehingga betul-betul masak dengan sentiasa mengacau supaya tidak pecah minyak
Setelah itu, sedia untuk dihidangkan






1 comment:

  1. ni mmg jimat masa nih...siap ada lauk ngn sayur skali...kihkih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG