Wednesday, 1 February 2012

KEK PANDAN KASTARD

Aduhhhh...kekadang terasa malas sangat nak entry. Parah betul dibuatnya. 


Tak nak celoteh panjang cuma nak bagitau kek pandan kastard ni jauh lebih sedap dari resepi yang pertama. Untuk resepi yang ini saya buat ketika menerima order. Alang kepalang dah buat kek baik buat sekali untuk anak-anak sambil teringin gak nak merasa. Kebetulan customer order dah kali yang kedua...maknanya kek ni sedaplah. 


Bila siap jer kek ni dihias anak2 pun cakap..kek yang umie buat kali ni jauh lebih sedap dari yang tempohari...


Untuk mereka yang suka akan kek Pandan Layer...saya rekomen cubalah resepi dari Kak Yatie.




Mari kita nikmati keenakan
KEK PANDAN KASTARD
Sumber : Yatie (Sinar Kehidupanku)



Kek Span Pandan
Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 5 biji telur gred A
  • 150 gm gula kastor
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80 ml air daun pandan-(guna santan atau susu cair pun boleh)
  • 80 ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu kecil pes pandan
  • 1 sudu kecil baking powder *
  • 150 gm tepung super fine/ tpng kek*(* di ayak..)
  • sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
Cara-Cara

  1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...
  6. Kek dimasak mengunakan api bawah dan atas
** Saya pkl telur bersama gula hingga kembang, pastu masukkan ovalette dan pkl kembang lagi. Pastu barulah masukan tpng dan susu/santan/air pandan serta minyak secara berselang seli. Gaul rata dan bolehlah di bakar.



Bahan-Bahan Utk Kastard Pandan

  • 1 biji kek span pandan
Bahan (A)

  • 180 gm gula kastor
  • 500 ml air daun pandan
  • 1 sudu besar serbuk agar-agar segera
Bahan (B)

  • 400 ml santan pekat
  • 85 gm tepong hoen kwee hijau
  • 1 sudu kecil pewarna hijau
  • secubit garam
UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering

Cara-cara

  1. Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
  2. Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Kacau hingga gula hancur.
  3. Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
  4. Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  5. Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
  6. Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. Tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
  7. Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
  8. Hentakkan acuan 3 kali di atas meja agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
  9. Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..

2 comments:

  1. Selamat pagi Kak Kama...
    tentu enak skali klu pekena secangkir coklat panas kan...cantek je kejadiannya kek pandan kastard itew..

    ReplyDelete
  2. Raahel...xyah ada coklat panas pun dah sedap apatah lagi klu ada pelengkapnya...lagilah power

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG