Sunday, 5 February 2012

CARROT CAKE

Jiran A : Saya nak gi rumah Zura. Nak ambik kek..tadi dia telefon suruh ambik kek kat rumahnya.
Jiran B: Ha'a...tadi dia dah bagi kat saya...sedap gila kek yang dia buat ari ni...
Jiran A: Iye ke??? x sabar nak rasa ni..


Beberapa minit kemudian...Jiran A sampailah ke rumah saya...


Jiran A: Zura...tadi jiran B cakap kek yang ko buat bukan setakat sedap tapi sedap gila...
Saya : Iye ke? Alhamdulillah...x sia2 expriment saya ari ni


# Jiran A datang ke rumah bawak 2 orang anak...sambil menyembang dengan emaknya saya perhatikan anak-anaknya mencium bau kek tu (sambil mencuit cream kek)..confirm x sabar nak menikmati keenakkan carrot cake tukan...hehehehe


Abis dah dialog hari nie..
Jom...selak resepi
CARROT CAKE
Sumber : Joy Of Baking
Olahan : DuniaDapurKama


Bahan-bahan :
1 cawan (1 cup (100 grams) pecan @walnut
21/2 cawan (340g) carrot parut
2 cawan (260g) tepung gandum #
1 sudu teh soda bikarbonat #
1 1/2 sudu teh baking powder #
1/2 sudu teh garam #
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis #
4 biji telur B
1 1/2 cawan (300g) gula kastor
1 cawan (240g) minyak sayuran (saya guna minyak jagung)
2 sudu teh vanilla

Cara membuatnya:
Panaskan oven dengan suhu 150 darjah
Campurkan semua bahan bertanda #. Ayak
Dalam bekas lain, pukul telur sehingga berbuih.
Masukkan gula, Pukul sehingga kembang dan berwarna putih
Setelah itu, masukkan minyak dan perasa vanilla
Kacaukan sebati
Masukkan tepung dan kacang
Kacau rata
Masukkan kedalam loyang bersaiz 9 inci
Bakar sehingga masak


Cream Cheese Frosting:

1/4 cawan (57 grams) unsalted butter (saya guna marjerin je)
250g grams cream cheese (suhu bilik)
125g gula aising (saya guna 150g gula castor) * manis ikut citarasa masing-masing
1 sudu teh perasa lemon

Cara-cara:
Pukul Cream Cheese & Masukkan butter hingga sebati (tidak berketul2)
Masukkan pula gula icing dan perasa lemon 
Pukul hingga sebati dan siap untuk disapu pada kek carrot yang dibuat



2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG