Monday 16 January 2012

KEK LAPIS PANDAN

Jam menunjukkan 11.30 mlm. Terlalu mengantuk mata ni...layan kejap cerita P. Ramlee. Ini jerlah waktu yang ada untuk entry...sementara anak dara kecik dah tido. Kalau tak, takde can nak menconteng ayat di Dunia Dapur Kama. Apa-apa pun memang tak boleh mengomel lama2...Tengok tulisan dah jadi double pulak...Sebelum tu nak cerita tentang Kek Lapis Pandan.

Kek ni baru petang tadi buat, ni masih ada lagi balance kek kat sebelah lappy. Bercerita tentang kek lapis pandan ni...rasanya memang sedap, rasa lemak dan manisnya ngam. Kira masuklah dengan sponge kek. Apa lagi nak gitau ye??? Kalau nak dikira memang sedaplah..tu je yang boleh diceritakan...

Ini dia resepi
KEK LAPIS PANDAN

Kek sponge:
250g tepung sponge mix
4 biji telur
50gm air
50gm minyak @ butter cair
Sedikt perasa pandan

Cara-caranya:
Putar sponge mix, telur, air sehingga pekat dan gebu.
Masukkan minyak dan gaul sebati.
Masukkan dalam loyang bersaiz 9 inci


PANDAN MIXTURE:

250ml santan
200ml air pandan
350ml susu segar
150gm gula kastor
10gm serbuk agar-agar (saya tambah menjadi 15gm)
1/2 sudu teh pandan paste
sedikit garam
3 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air

Cara-caranya:

Satukan semua bahan kecuali tepung jagung.
Kacau dengan cara double boiler
Bila dah mengelegak masukkan tepung jagung dan kacau sebati.
Masak sehingga agak pekat dan berkilat.

Cara saya: 

Satukan semua bahan
Didihkan diatas api
Masak sehingga agak pekat


CARA MELAPIS:
Potong kek kepada 3 bahagian
Sediakan loyang.
Tuang pandan mixture 1/3 pada lapisan pertama
Ratakan
Tindih dengan 1 bahagian kek (tekan sedikit kek)
Tuang lagi pandan mixture 1/3 pada lapisan kedua
Ratakan
Tindih lagi dengan 1 bahagian kek (juga ditekan)
Tuang pandan mixture 1/3 pada lapisan ketiga
Ratakan
Tindih dengan 1 bagian kek
Simpan dalam petisejuk selama 1 -2 jam
Setelah sejuk boleh dikeluarkan dari loyang
Hias dengan kelapa kering


# Isi ruang kosong dikeliling loyang dengan pandan mixture

9 comments:

  1. salam zura...liza punya peberet ni tp xpernah buat...malas, hihihihi

    ReplyDelete
  2. cantiknya lapis nyer. tang kastard pandan tu elok ye lembut tak lembik. saya pernah buat guna tepung hoew apa tu..lupa dah haha.. dan letak sket serbuk agar2..tapi mcm keras sikit tang kastrd pandan tu. mcm kuih lapis lak jadinya. lenkali leh try guna resepi ni. tq ye

    ReplyDelete
  3. Assallamualaikum kama..
    Huhuhu..resepi kek ni ada bnyk dah koleksinya.. Buatnya tak lagi..Bila nak rajin cam kama azura ni????

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Kama,
    Pagi-pagi dah ternampak kek lapis pandan...mana bole tahan...asyik tergoda je ni..

    ReplyDelete
  5. Waalaikumslm Liza..
    Cubalah buat...xsusah mana pun. InsyaAllah pasti menjadi tu

    ReplyDelete
  6. Izahhhh...
    Biasalah tu..kita buat ada masanya OK dan ada masalah KO. Klu OK kita ngap...klu KO Mr. Tonglah yang ngap

    ReplyDelete
  7. Waalaikumslm Naz...
    kak pun bertimbun koleksi kek.
    Klu ikut semua teringin nak dibuat..tapi takut lak badan mcm dipam2... kenba tahan nafsu

    ReplyDelete
  8. Waalaikumslm Rahel...
    hehehe...kek kak kek acah2 jer...kek org kg.

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum, kak ina dah join blog ni silalah join balik...terima kasih.
    http://dairisally.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG