Saturday, 14 January 2012

TUMIS PERIA DENGAN UDANG


Terlebih rajin pulak hari ni...entry resepi lagi. Kali ni nak kongsi resepi Tumis Peria dengan udang. Simple jer tapi wallah...mak mertua lalu belakang tak perasan.

TUMIS PERIA DENGAN UDANG

Bahan-bahan;
3 biji peria katak
300g udang
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
10 biji cili api
1 cawan santan
garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara-cara:
Belah peria dan buang biji.
Potong nipis-nipis
Udang buang kulit
Potong cili api, bawang merah dan bawang putih
Panaskan minyak
Tumiskan cili dan bawang sehingga layu
Masukkan udang
Tumis lagi
Masukkan peria
Kacau rata
Masukkan santan
Rasakan dengan garam dan gula
Masak sehingga mendidh
Tutup api dan boleh dihidangkan

6 comments:

  1. jaran makan peria. tapi klau kena cara masak, sedap peria ni kan. lemak2 pahit. hehe

    ReplyDelete
  2. Kak Kama,
    Rahel suka sangat lauk peria tumis macam ni..memang sedap..bole rata macam tu jer..terliur la..hehe.

    ReplyDelete
  3. assalam salam kenal dari mama Saranur
    sedap peria masak tumis tu, menyelerakan...

    ReplyDelete
  4. Izah:
    Saya suka peria. Sedap...peria skrg xmcm peria dulu. Perhia skrg xpahit. Masak jgn sampai layu sgt...makan rangup2...sedapppp

    ReplyDelete
  5. Rahel:
    Kak pun suka. Mmg sedap. Sesuai mask dengan udg. Barulah best

    ReplyDelete
  6. Waalaikumslm Mama Sara Nur. Salam kenal dari saya juga. Masak peria ni antara masakan kegemaran saya dan suami. Anak2 makan udangnya jer..sayur tolak ketepi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG