Saturday, 14 January 2012
TUMIS PERIA DENGAN UDANG
Terlebih rajin pulak hari ni...entry resepi lagi. Kali ni nak kongsi resepi Tumis Peria dengan udang. Simple jer tapi wallah...mak mertua lalu belakang tak perasan.
TUMIS PERIA DENGAN UDANG
Bahan-bahan;
3 biji peria katak
300g udang
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
10 biji cili api
1 cawan santan
garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
Belah peria dan buang biji.
Potong nipis-nipis
Udang buang kulit
Potong cili api, bawang merah dan bawang putih
Panaskan minyak
Tumiskan cili dan bawang sehingga layu
Masukkan udang
Tumis lagi
Masukkan peria
Kacau rata
Masukkan santan
Rasakan dengan garam dan gula
Masak sehingga mendidh
Tutup api dan boleh dihidangkan
Labels:
SAYUR
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
jaran makan peria. tapi klau kena cara masak, sedap peria ni kan. lemak2 pahit. hehe
ReplyDeleteKak Kama,
ReplyDeleteRahel suka sangat lauk peria tumis macam ni..memang sedap..bole rata macam tu jer..terliur la..hehe.
assalam salam kenal dari mama Saranur
ReplyDeletesedap peria masak tumis tu, menyelerakan...
Izah:
ReplyDeleteSaya suka peria. Sedap...peria skrg xmcm peria dulu. Perhia skrg xpahit. Masak jgn sampai layu sgt...makan rangup2...sedapppp
Rahel:
ReplyDeleteKak pun suka. Mmg sedap. Sesuai mask dengan udg. Barulah best
Waalaikumslm Mama Sara Nur. Salam kenal dari saya juga. Masak peria ni antara masakan kegemaran saya dan suami. Anak2 makan udangnya jer..sayur tolak ketepi
ReplyDelete