Saturday, 31 March 2012

KUIH BOM KELEDEK


Selalu kalau goreng kuih bom bijan macam nak berperang. Kuih bom meletup-letup dalam kuali...takut betul..tapi sekrang tidak lagi..dah tu sedap pulak. Komen dari En. suami..tak liat macam selalu walaupun dah sejuk..lembut jer..pendek kata memang perfectlah..


KUIH BOM KELEDEK


Bilangan: 12 biji
BAHAN2:
80g Keledek - kukus & lecek
120g Tepung Pulut
20g Tepung Gandum
35g Gula Kastor
Secubit Garam
100ml Air
Biji Bijan - utk salut 
Inti Kelapa / Kacang Merah/Hijau

CARA2:
1. Campurkan kesemua bahan (kecuali bijan & inti) sehingga sebati menjadi doh lembut.
2. Bahagikan kpd 12 ketul.
3. Leperkan seketul doh, letak seketul inti, balut & bulatkan.
4. Golekkan ke atas biji bijan sehingga menyaluti seluruh permukaan bola kuih.
5. Ulang sehingga habis.
6. Goreng dgn minyak yg dalam sehingga garing.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG