Friday, 23 March 2012

BOLU KUKUS PELANGI PUTIH TELUR



Saya suka kek ni..kombinasi 3 rasa (saya guna perasa pandan, oren dan strewberry) sangat serasi..dan memang menepati citarasa saya. Komen dari anak-anak (diaorang ni memang layak jadi food tester). " Umie, kek ni ala-ala macam kek span, sedap sangat dan kalau jual ni mesti mahal" sambil menuunjuk tumb up. Sesiapa yang ada lebihan putih telur, mulai hari ni jangan di buang telur tu...saya suggest jadikanlah putih telur kek ni..memang berbaloi






BOLU KUKUS PELANGI PUTIH TELUR
Sumber : K1
Rujukan : Ibutio


Ingredients:
Bahan A:
500 ml putih telur
300 gm gula pasir
1 sudu besar cake emulsifier (ovellete)

1/2 st garam


Bahan B:
100 ml susu cair
50 gm mentega cair

(satukan)


Bahan C:
1 st baking powder
250 gm tepung gandum
25 gm susu tepung

(ayakkan)


Bahan D:
1 st pasta strawberry
1 st pasta lemon
1 st pasta mocca
1 st pasta pandan

Directions:

Sapukan marjerin dan lapikkan kertas loyang bersaiz 9 inc
Pukul putih telur, gula ovellete dan garam sehingga kembang dan kental
 Ayak tepung gandum, susu dan baking powder.
Campur susu cair dengan mentega cair
 Masukkan campuran tepung gandum ke dalam bancuhan putih telur, kacau rata
Tuang campuran susu, kacau rata,
Bagi adunan menjadi  3 @ 4 bahagian.
Campur masing - masing adunan dengan macam-macam perasa.
Tuang adunan lapisan pertama ke dalam loyang .
Kukus selama 7 minit
Lapiskan lapisan kedua.
Kukus selama 7 minit.
Lakukkan sehingga lapisan terakhir dengan kaedah yang sama.
Untuk lapisan terakhir, tutup penup pengukus dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit


5 comments:

  1. wahhh putih telur sahja ye.. banyak gak tu ek... kalau yang buat kek lapis ke memang banyak belen telur putih. mmg berbaloi buat kek gini ;-)

    ReplyDelete
  2. Yup..berbaloi Zah..klu x terbuang gitu jer siputih telur tu. Baik ko buat kek..cepat dimasak sedap dimakan

    ReplyDelete
  3. Thank you for sharing the resipi ... try buat utm mkn2 di lorong saya .... tak sempat rasa, baru letak dlm masa 5 minit dah habis disapu bersih ... tapi tengok texture lembut gila ....

    ReplyDelete
  4. Memang lembut..ala2 sponge cake @ chiffon cake

    ReplyDelete
  5. Selamat petang Kama... cantik kejadian bolu tu... salam kenal.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG