Saturday, 31 March 2012

PAVLOVA

Tu dia..memang best..memang mantop..memang melotup..Seperti biasa..mana-mana resepi yang best dan sedap saya rokemen untuk dicuba..memang sedap dan berbaloi


PAVLOVA
Sumber : Che Mat Gebu (Dunia Tanpa Sempadan)
Rujukan : Rima
BAHAN-BAHANNYA :-)


150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (mat pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry, kiwi dan Mangga segar secukupnya





CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 150C, 
  2. sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, 
  3. kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova (ini pavlova jenis comel2).
  4. Ketepikan.
  5. Putar putih telur hingga berbuih, 
  6. masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat.
  7. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul(saya gaul guna spatula). 
  8. Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang no.9 atau jenis bulat pun boleh...(sila rujuk ke blog Rima di sini @ Che Mat Gebu di sini). 
  9. Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi, 
  10. kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar. Lakukan sekali lagi seperti diatas.
  11.  Buat sama untuk baki adunan.
  12. Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit.
  13. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. 
  14. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. 
  15. Hidangkan segera..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG