Thursday 27 October 2011

BUTTER CAKE RAINBOW


Beberapa hari xbersiaran... modem kena sambar petir. Dah jadi macam zon perang rasanya. Setiap petang bermula sekitar jam 2 pasti hujan lebat disertai petir dan kilat. Juruteknik TM memang ada beritahu kawasan rumah saya memang kawasan petir...So mulai hari nie kena berhati2 dengan modem. Masuk kali nie dah 4 kali dah tukar modem (belum sampai setahun guna)... macam-macam masalah dibuatnya.

OK...bercerita tentang kek nie. Adapun butter cake nie saya dah pernah post sebelum nie. Atas tajuk Basic butter cake tapi kek tempohari x colour. Kali nie saya buat kek pelangi ni menggunakan asas butter cake yang sama tapi saya jadian 3 colour iaitu merah, hijau dan kuning, Warna yang lazim saya gunakan dalam masakan saya. Saya jarang menggunakan warna2 yang lain seperti biru sebab suami saya tidak berminat dengan makanan yang penuh berwarna2. Mau xterusik dibuatnya...
Adapun resepi kek nie boleh dibuat cupcake. Jadi kekawan yang nak buat cupcake boleh guna resepi nie ye...

Apa2 mari kita layan 
BUTTER CAKE RAINBOW
Bahan-bahan:
250g butter
200g gula castor

5 biji telur
225g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar susu pekat manis
Pewarna hijau, merah dan kuning
Badam cincang sebagai hiasan


Cara-cara membuatnya :

Sapu loyang dengan marjerin.
Ayak tepung dan baking powder.
Pukul butter dan gula hingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji.
Masukkan esen vanilla dan susu pekat manis.
Kacau sebati.
Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder.
Kacau secara kaup balik.

Bahagi kepada 3 bahagian.
Titiskan pewarna pada setiap bahagian kek.
Masukkan dalam anggaran 2 sudu untuk setiap warna kedalam loyang secara bertindih 
(cth : Masukkan 2 sudu bancuhan berwarna merah, masukkan 2 sudu berwarna hijau diatas warna merah, masukkan 2 sudu bancuhan berwarna kuning diatas warna hijau) Lakukan sehingga habis
Tabur dengan badam cincang 
Bakar sehingga masak (suhu 150-160 darjah selama 45 - 1jam)








# untuk CupCake:

Masukkan 3/4 cawan bancuhan kedalam paper cup.
Bakar

Bahan untuk krim cupcake:
Bahan:
500g krimwell
250g gula aising
10g mentega


Cara membuatnya:
Campur semua bahan diatas
Pukul sehingga kembang


1 comment:

  1. Dear Azura,

    I am Kx Lim, founder of Asia Food Guide | www.1AsiaFoodGuide.com (Alexa Ranking: 138,516) and I Love Foods (fans: 3,226). Having looked at your blog, i am here to invite you to join our FBE.

    This 2011 Food Bloggers Exhibition (22 participants food blog joined) starts from 1st Nov to 31st December 2011. It is an ideal monthly platform for foodies, bloggers, consumers and reader to intereact and engage in blog exploration with loyalty readership & branding.

    Time frame are:
    1) 1st - 30th Nov 2011: Pre-launch period, including FBE introducing, event sharing, bloggers link posting(direct traffic to your blog/page) to picture album, lucky draw and etc.
    2) 1st - 31th Dec 2011: Voting period, those highest like, share and pageviews will get different prizes stated. There are also one "mysterious prize" which will be announced later. [prizes including one year advertisement at Asia Food Guide Sidebar, one month picture album for your blog and free 3 posting at Asia Food Guide!]

    The estimation of traffic for two month are more than 10,000 visitors!

    You and your friends/follower have the chance to get free gifts! It is sponsored by some company (will be announced later at facebook fans)! Yet, you have free publication without charge! So, join us today! =)

    Check it out at http://www.1asiafoodguide.com/campaign/food-bloggers-exhibition-fbe.html and https://www.facebook.com/ilovefoodsforum?sk=app_4949752878

    Regards,
    Lim Kang Xiang
    enquiry@1asiafoodguide.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG