Saturday 15 October 2011

KEK RED VELVET

Aduiiii... permintaan anak-anak memang mengancam. Terpaksa pertaruh nyawa nak membuat kek nie. Siap mentelaah dulu sebelum menerjah dapur. Pening-pening lalat gak dibuatnya bagi memahami cara2 membuat kek nie. Nak buat camne...Layan jerlah kehendak anak-anak, sambil-sambil tu bolehlah rasa kek yang memang mantap rasanya...

Sumber resepi ni dari Dapur Kak Zu http://kakzusemanisgula.blogspot.com/. Pakar kek @ tauke kek. Bukan setakat kek, kuih talam kak Zu pun mengancam...


Layan
KEK RED VELVET
Sumber : http://kakzusemanisgula.blogspot.com/2011/07/red-velvet-cake-rvc.html

Peralatan:
Saiz Loyang 9 inci

BAHAN-BAHAN :
5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam (saya guna buttercup jer)
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle ( koko powder biase pun bole - saya guna serbuk koko biasa jer)
2 cawan gula kastor ( 1 3/4 cawan pun ok )
4 sudu makan pewarna Red Bright - (saya ikut kak Zu, guna 2 sudu besar jer)
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) (pun ikut kak Zu - guna baking powder)
1 sudu makan cuka makan











CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk kedalam adunan, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan ( high speed). Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.


FILLING:
500gram blueberry filling

KRIM:

BAHAN-BAHAN:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar- akak letak 1 1/2 cawan
Sedikit gula icing

Sedikit butter


CARA MEMBUATNYA:
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium). Masukkan gula icing dan butter.
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk








Cara KakZu :
500 gm creamcheese
240 gm butter anchor
240 gm gule icing
Putar hingge sebati..takyah kembang sangat nnti krim mencair.


NOTA:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.

Melayan masa makan anak-anak. Sorang anak bujang 
xmau bergambar...Malu katanya. Wallah






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG