Thursday 11 October 2018

WALNUT CHEESE CAKE


Bahan:
Loyang saiz 8 inci
Base :
Bahan:
1/2 paket biskut marie munchy perisa asli 300g (sy guna perasa kopi)
1/2 paket buttercup .
Cara:
1. Hancurkan biskut. Tumbuk biskut dengan lesung. Pastikan tidak terlalu lumat. JANGAN kisar halus.
2. Gaulkan biskut yang telah di hancurkan dengan buttercup yang telah lembik.
3. Pastikan sebati.
5. Masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan.
6. Biarkan seketika.


Layer Cheese Cake:
Bahan:
1. Cream Cheese Jenama Fatura 500g (pastikan telah dilembikkan)
2. 200ml whiping cream jenama Anchor
3. 2 biji telur gred C (dibuang pusat)
3. Satu sudu kecil (sudu teh) sunquit- untuk bagi masam sikit. Nak letak perahan lemon juga boleh.
4. Satu sudu kecik (sudu teh) esen vanila
5. 100gm gula perang
Cara :
1. Masukkan cheese cream, whiping cream, gula kastor, esen vanila, dan sunquit.
2. Putar sehingga sebati.
3. Masukkan sebiji demi sebiji telur dan pukul lagi adunan. (Pastikan jangan terlalu lama adunan di pukul. Cukup sekadar sebati sahaja.)
4. Masukkan adunan yang telah siap ke dalam loyang yang mempunyai base tadi.
5. Bakar dalam oven dengan kepanasan 150 darjah celcius sehingga masak (lebih kurang 45 minit-1jam)
6. Biarkan kek seketika di dlm oven supaya kek tak terkejut dan merekah secara mendadak.
7. Bila dah sejuk, tuang topping ke atas kek, masukkan ke dalam peti sejuk.
8. Sedia untuk di hidang.

Topping :
4 sudu besar butter
1/2 cawan gula perang
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis (tidak letak)
1/4 cawan heavy cream
1 3/4 cawan walnut
secubit garam
Cara :
Cairkan gula perang
Masukkan butter, kulit kayu manis dan garam
kacau sehingga butter cair
masukkan walnut
kacau rata
masukkan heavy cream
kacau sehingga rata dan sebati
Kredit : resepi gabungan blog suriya sunflower & delish

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG