Saturday, 13 October 2018

BINGKA JAGUNG CHEF ASMA



Bingka Jagung( loyang 10 inci x 10 inci x 3 inci)
Kredit : chef asma

Bahan - bahan :

( A)
500 gm tepung gandum
400 gm gula pasir
1 sudu kecil garam halus
3 sudu besar margarine
500 ml santan pekat ( gred B) / santan kotak
1 liter air
6 biji telur gred " A"
2 @ 1 tongkol isi jagung- yg dah direbus pun boleh @ Setengah tin sweet corn

(B)

1 tongkol isi jagung segar
Sedikit pewarna kuning lemon + egg yellow
Sedikit perasa kordial jagung " Double Lion"
(klu tak buh kordial pun boleh..klu buh lagi bau wangi)

Caranya:

1. Satukan semua bahan A..Kisar sekejap. Buh pewarna & kordial jagung.
2.Sapu loyang dgn majerin, klu nak lapik dgn kertas " parthment paper" pun boleh.
3. Tuangkan kedlm loyang & buh isi jagung tongkol atas permukaan..kacau kasi sebati.
4.Bakar dlm oven suhu 160 C selama 1 jam 20 minit.( 1 jam bingka dah masak..kasi lebih sikit supaya garing)
5.Sejukkan..lepas 3 jam baru potong..emmmm sedap..sedap...cepat buat..

Note: Klu nak nipis sikit boleh guna loyang 12 inci x 12 inci x 2 setengah inci

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG