CHOCOLATE WALNUT TORTE CAKE
Sumber :Ella Fifi
Bahan A:
135gm butter
100gm gula castor
Bahan B:
6 biji kuning telur
Bahan C:
5 biji putih telur
60gm gula castor
Bahan D:
40gm tepung naik sendiri (bluekey)
40gm serbuk koko
55gm serbuk Walnut bakar
Cara:
1. Pukul bahan A sampai kembang. Masukkan bahan B.
2. Masukkan bahan D dan kemudian C (meringue).
3. Bakar dalam loyang 8in. Setiap loyang 350gm.
4. Bakar suhu 180'c selama 25 minit.
PHILIPINES WHITE CHOCOLATE CREAM
Bahan A:
35gm instant custard
125gm fresh milk (dutch Lady)
1/2 st vanila Esen
Bahan B: Double Boiler
125gm White Chocolate Compound
Bahan C:
300gm fresh cream dipukul soft peek
Cara:
1. Campurkan A. Kacau sebati. Masukkan B. Ketepikan.
2. Masukkan C. Gaul sebati.
BAHAN LAIN:
Sekeping Chocolate Crispy (hancur kasar) - 300gm.
Chocolate Ganache (300gm Chocolate masakan dan 100gm fresh cream.)
Cara Melapis:
1. Bahagikan kek kepada 4bahagian.
2. Sapukan Chocolate Ganache.
3. Sapukan cream dan tabur Chocolate Crispy. Ulang teknik melapis.
4. Akhir sekali salut kek dengan cream dan hias ikut kreativiti.
No comments:
Post a Comment