Ya ampuuunnn..lamanya tak bersiaran. Kalau mood tak de memang tak boleh buat apa. Kebetulan memang saya pun dah lama tak berexperiment di dapur. Tetiba teringin nak makan kek coklat. Kebetulan ada share resepi kek coklat dari masterchef Izyan di FB. Nampak menyelerakan..buatnya pun semudah ABC. Apa lagi..walaupun dalam keadaan malas yang amat kritikal ku gagahi jua..Alhamdulillahhhh...misi berjaya. Memang sedap dan sangat mantap kek ni...
Kek Coklat Basah
Sumber : Chef Izyan Masterchef
Bahan-bahan
Bahan A :-
1 cwn air
1/2 cwn serbuk koko Van Houten
1/4 cwn gula pasir
Bahan B :-
250gm Buttercup
1 1/2 cawantepung kek + 1/2 cawan susu tepung = 2 cwn
1/2 sudu teh baking powder (saya tambah)
5 biji telur ---> asingkan putih & kuning
3/4 cwn gula icing (gula castor pun boleh) - saya guna guna castor
sedikit badam
sedikit esen vanilla & perisa rose (saya guna esen vanila)
Hiasan : -
100 - 150 gm coklat masakan
sedikit minyak masak
sedikit badam / coklat @ colourful rice (pilihan)
Cara :
Hiasan : Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double boiler',
masukkan sedikit minyak masak.(tuk bagi ia berkilat).
@
Choc. ganache :
500g coklat masakan
300g dairy whipping cream
Cara :
Panaskan coklat secara double boiler sehingga cair
masukkan whipping cream
kacau sehingga rata
Cara-cara
Bahan A :
satukan dlm satu periuk. Masak ats api kecil @ sedehana. Pastikan ianya likat & sejukkan.
Lenserkan bekas acuan dan kertas minyak dengan merjerin. Ketepikan.
Bahan B:
Asingkan putih & kuning telur. (Pastikan kuning telur tak termasuk dalam putih telur, walau sedikit. Nanti 'meringue' tak jadi. ) --->utk elak @ hilangkan hanyir putih telur, buangkan 'mata' yang terdapat dlm putih telur tu.
Pukul putih telur hingga kembang/menjadi putih, ketepikan.(guna mixer @ guna whisk pun ble). (kalau diterbalikkan, ia tak jatuh dr bekas,bermakna ia dah cukup kembang)
Masukkan butter,gula, esen vanilla & perisa rose ke dlm mixer. Putar hingga kembang.
Ketika mixer masih on, masukkan kuning telur sikit demi sedikit hingga hbs kedalam bahan2 tadi (step 4).
Kluarkan adunan tadi dr mixer...masukkan badam (kalau suka),gaul sebati.
Satukan Tepung Kek & Susu Tepung, ayak. Kemudian, masukkan tepung nie ke dalam bahan2 tadi yg diputar tadi berselang seli dengan Bahan A tadi.
Masukkan putih telur tadi, gaul hingga adunan semua sebati. Tuang dlm bekas acuan kek. Bakar hingga masak (30 - 40 minit). Sejukkan atas redai.
Tuang coklat nie atas kek yg telah sejuk tadi. Boleh hiaskan dengan coklat @ colour rice @pun badam.
*saya guna choc. ganache sebagai topping
suker sgt kek coklat..
ReplyDelete