Assalamualaikum...apa khabar semua? Terlebih rajin pulak hari ni nak kongsi resepi yang saya cuba petang tadi. Saya mencari resepi yang senang dan cepat dimasak dan yang penting enak dimakan. Resepi ni memang dah lama diidamkan tapi kekangan masa membuatkan hasrat asyik tertangguh.Hari ni kebetulan ada masa terluang dan yang pasti keinginan membara untuk menikmati akan rasa puding roti dah tak terbendung..saya pun selongkar setiap satu dari sahabat-sahabat blogger...terjumpa pulak resepi dari dapur Hana. Bila diintai-intai bahan-bahan yang diperlukan mudah dan semua ada di dapur...apa lagi sepantas kilat saya melaksanakan operasi melunyaikan dapur.
RESEPI PUDING ROTI BAKAR DENGAN SOS KASTAD
sumber : Hanamemories
Bahan-bahan
- 7-8 keping roti
- * 500 ml susu segar @ 2 cawan
- * 4 sudu besar gula halus
- * 2 biji telur
- * 1 sudu teh esen vanilla
- * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
- 2 sudu besar butter - cairkan
- 3 sudu besar kismis
Untuk Sos Kastard
- 1 tin susu cair
- 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
- 2 sudu besar tepung kastad
- 2 sudu besar gula
Cara-cara
- Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
- Masukkan separuh kismis dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
- Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
- Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)
- Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.
No comments:
Post a Comment